αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈχεις υπάρξει «poor working» εργαζόμενος; Το It’s Possible σου δίνει βήμα για να μιλήσεις

Έχεις υπάρξει «poor working» εργαζόμενος; Το It’s Possible σου δίνει βήμα για να μιλήσεις

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Το Spiegel σε νέο δημοσίευμα του, μας είπε αυτό που λίγο- πολύ βλέπουμε όλοι: Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια καινούργια κατηγορία εργαζομένων. Πρόκειται για νέους, που εργάζονται πολλές ώρες και ο μισθός που λαμβάνουν φθάνει απλά για να καλύψουν το φαγητό του μήνα. Είναι οι «poor working» εργαζόμενοι, όπως τους χαρακτηρίζει το Spiegel. Έναν όρο που ομολογώ τον άκουσα τώρα για πρώτη φορά, όμως φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στο It’s Possible προέκυψε μια ιδέα: Να δώσουμε βήμα σε νέους που έχουν υπάρξει (ή είναι ακόμα) «poor working» εργαζόμενοι στην Ελλάδα της κρίσης. Με απλά λόγια, να φτιάξουμε ένα δυνατό θέμα στο οποίο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες μερικών ανθρώπων, που έχουν νιώσει το πως είναι να είσαι «poor working» εργαζόμενος. Δηλαδή, με μισθό κάτω από 580 ευρώ τον μήνα.

«Εντάξει, έχουμε ξανά δει ρεπορτάζ που μιλούν για τον ”Νίκο από τα Πετράλωνα, που εργάζεται για 300 ευρώ τον μήνα σε γνωστή εταιρία”», θα σκεφτούν κάποιοι. Όντως, έτσι είναι. Εδώ όμως θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω: Όσοι θα μιλήσουν στο θέμα που ετοιμάζει το It’s Possible, θα πρέπει να το κάνουν επώνυμα και να παραθέσουν συγκεκριμένα την εταιρία στην οποία εργάστηκαν ως «poor workers».

Ανώνυμα ρεπορτάζ έχουμε ξανά δει. Πλέον, μάλλον δεν έχει νόημα να μιλάμε για «κάποια Μαρία» που εργάστηκε για «κάποια γνωστή εταιρία». Επίσης, τέτοιου τύπου ανώνυμα ρεπορτάζ, είναι εύκολο να αμφισβητηθούν. Και κάπου έχει, θα χαθεί όλο το νόημα.

Βλέποντας τα δεδομένα και από την άλλη πλευρά, το να μιλήσουμε συγκεκριμένα, είναι το πιο δίκαιο και για τις εταιρίες. Αφού στην Ελλάδα υπάρχουν και εργοδότες οι οποίοι είναι πραγματικά σωστοί απέναντι στους εργαζομένους τους και προσφέρουν καλούς μισθούς. Έτσι είναι άδικο να τους βάζουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι» και να μιλάμε γενικά και αόριστα για «ελληνικές εταιρίες που έχουν κακοπληρωμένους υπαλλήλους».

Θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι: Βασικός στόχος του θέματος που θα ετοιμάσει το It’s Possible, δεν θα είναι να βρούμε εταιρίες που κάνουν παρανομίες. Αυτή άλλωστε είναι δουλειά των κρατικών Αρχών. Εκείνο στο οποίο θα εστιάσουμε, θα είναι οι επίσημες συμβάσεις και ότι αναγράφεται πάνω σε αυτές. Να δούμε επιτέλους συγκεκριμένα, ποιες εταιρίες έχουν «poor working» εργαζόμενους στην Ελλάδα. Το ότι μια εταιρία προσφέρει πολύ χαμηλούς μισθούς, δεν σημαίνει ότι είναι και παράνομη. Αλλά σίγουρα δεν είναι ένας ιδανικός «προορισμός» για κάποιον εργαζόμενο.

Όσοι λοιπόν θέλετε να βγείτε με τολμηρό τρόπο μπροστά και να πείτε την «poor working» ιστορία σας, εδώ είναι η ευκαιρία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ένα απλό email στο itspossiblegr@gmail.com.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =