αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈφτασε στην Ελλάδα: Πως τα Google Maps σε βοηθούν να γλυτώσεις χρήματα ενώ οδηγάς

Έφτασε στην Ελλάδα: Πως τα Google Maps σε βοηθούν να γλυτώσεις χρήματα ενώ οδηγάς

Η Google ανακοίνωσε ότι προσφέρει μια νέα χρήσιμη υπηρεσία μέσα από τους χάρτες της. Πρόκειται για οικολογικές διαδρομές που από σήμερα διατίθενται σταδιακά στην Ελλάδα και σε ακόμη σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία βοηθάει όχι μόνο να εξοικονομηθούν χρήματα από τα καύσιμα, αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα.

Εκτός από την εμφάνιση της πιο σύντομης διαδρομής, οι Χάρτες Google θα εμφανίζουν πλέον και εκείνη που είναι η πιο αποδοτική για την εξοικονόμηση καυσίμων, ανεξάρτητα από το αν συμπίπτει με την ταχύτερη. Με λίγα μόνο «κλικ» θα μπορεί κανείς να δει τη σχετική εξοικονόμηση καυσίμων και τη διαφορά χρόνου μεταξύ των δύο διαδρομών και να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι σχεδιάζετε μια ημερήσια εκδρομή από το σπίτι σας στην Αθήνα μέχρι τη Βραυρώνα – περίπου μία ώρα διαδρομή. Για να αποφασίσετε πώς θα πάτε εκεί, ανοίγετε τους Χάρτες Google, οι οποίοι σας δίνουν πολλές επιλογές διαδρομών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το περπάτημα, το ποδήλατο και η δημόσια συγκοινωνία. Δεδομένης της διάρκειας του ταξιδιού είναι πιο λογικό να πάτε οδηγώντας και να αναζητήσετε αμέσως την πιο γρήγορη διαδρομή. Τι θα συνέβαινε, όμως, εάν υπήρχαν κι άλλες επιλογές – όπως για παράδειγμα μια διαδρομή που θα διαρκούσε περίπου εννέα λεπτά παραπάνω, αλλά θα σας εξοικονομούσε σχεδόν το 30% της αναμενόμενης κατανάλωσης καυσίμων;

Oι χρήστες μπορούν επιλέξουν και τον τύπο αυτοκινήτου που οδηγούν (βενζίνης, diesel, υβριδικό, ηλεκτρικό), παρέχοντας επιπλέον στοιχεία στη Google, για τη «χάραξη» της πιο αποδοτικής διαδρομής.

Επί παραδείγματι, αν το αυτοκίνητο του χρήστη είναι diesel ή βενζίνη, τότε η Google ενδέχεται να εμφανίσει μία διαδρομή που περιλαμβάνει κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, ενώ για ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα θα «χαράξει» μία διαδρομή με έντονη κίνηση στην πόλη, ώστε να αξιοποιηθεί η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Οι οικολογικές διαδρομές έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο σε άλλες χώρες. Από την εφαρμογή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με τη Google, υπολογίζεται ότι έχουν συμβάλει ήδη στην απομάκρυνση παραπάνω από μισό εκατομμύριο μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα — το οποίο ισοδυναμεί με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 2 =