αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈφτασε η μεγάλη στιγμή για την αύξηση ( ; ) του βασικού μισθού: Στις 26 Ιουλίου οι ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση

Έφτασε η μεγάλη στιγμή για την αύξηση ( ; ) του βασικού μισθού: Στις 26 Ιουλίου οι ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις τελικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει την Δευτέρα 26 Ιουλίου. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας, που θα υποβάλει τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, σταθμίζει τρεις παράγοντες:

α) Τις εισηγήσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το μοντέλο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση, εφαρμόζεται ευρέως διεθνώς και περιλαμβάνεται σε πρόταση Οδηγίας της ΕΕ που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

β) Τις αντοχές της οικονομίας στο πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.

γ) Τις ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%.

Μέχρι τώρα πάντως η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με το αν θα αυξήσει ή όχι τον βασικό μισθό. Και μένει να δούμε τι ακριβώς θα ανακοινωθεί στις 26 του μήνα.

Έρευνα: Το 83% των εργαζομένων δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ το μήνα μεικτά, δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση

Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας πριν λίγες ημέρες έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Επιπλέον, στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι απόψεις των εργαζομένων σχετικά με την εξέλιξη του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα:

Το 83% των εργαζομένων, δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ το μήνα μεικτά, δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του.

Το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στα πλαίσια της διαβούλευσης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.

Το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος.

Το 59% των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράλληλα, το 25% θεωρεί ότι ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης και το 16% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού είναι να βάλει ένα κατώτατο όριο ασφαλείας στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων και να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους. Ο θεσμός του κατώτατου μισθού, στην ουσία προστατεύει ένα τμήμα της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. είναι καθηλωμένος από το 2019 και συνεχίζει να αντιστοιχεί μόνο στο 48% του διάμεσου μισθού που τον τοποθετεί κάτω από τα επίπεδα αυτού που θεωρείται ως όριο της απόλυτης φτώχειας.

Η ΓΣΕΕ, σε συμφωνία με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και αίσθημα ευθύνης, επαναφέρει την πρότασή της για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με παράλληλη θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσής του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση μέσω της διαπραγμάτευσης της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Απριλίου του 2021. Συγκεκριμένα:

Το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 43% εκφράζει αισιοδοξία

Το 28% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 57% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.

Το 49% εκφράζουν απαισιοδοξία  για την εξέλιξη των αμοιβών τους και το 37% αισιοδοξία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 17 =