αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Έτσι ξεπληρώσαμε χρέη 47.600 ευρώ μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια»: Ένα ζευγάρι παραθέτει τα tips που εφάρμοσε

«Έτσι ξεπληρώσαμε χρέη 47.600 ευρώ μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια»: Ένα ζευγάρι παραθέτει τα tips που εφάρμοσε

Το 2008, ο Deacon και η Kim Hayes μόλις είχαν παντρευτεί. Προσπαθώντας να ελέγξουν τα οικονομικά τους, οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι «πνίγονταν στα χρέη», λέει ο Deacon. Χρωστούσαν 52.000 δολάρια (περίπου 47.600 ευρώ) σε φοιτητικά δάνεια, δάνεια για αυτοκίνητο και χρέη πιστωτικών καρτών.

Οι δυο τους αποφάσισαν να το ξεπληρώσουν τα χρέη το συντομότερο δυνατό, με τον Deacon να θέτει στόχο να το κάνουν εντός 18 μηνών. Η Kim ήταν δύσπιστη, αλλά υιοθετώντας πολλές νέες συνήθειες αποταμίευσης και βρίσκοντας κάποιες παράλληλες gig δουλειές, κατάφεραν να το κάνουν. Τώρα ζουν με τα δύο παιδιά τους στην Αριζόνα.

Μιλώντας στο CNBC, o Deacon παραθέτει τα 3 κορυφαία tips που εφάρμοσαν για τη μείωση των δαπανών και τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για την αποπληρωμή των χρεών.

Λάβετε «μια ξεκάθαρη εικόνα» των δαπανών σας

«Νομίζω ότι κάθε ταξίδι ξεκινά με το να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκεσαι πραγματικά», λέει ο Deacon. Δηλαδή να κάνετε καταγραφή όλων των εσόδων και των εξόδων σας ανά μήνα και «να τα γράψετε είτε σε χαρτί είτε να αποκτήσετε μια δωρεάν εφαρμογή» όπου μπορείτε να το καταγράψετε, λέει.

Δοκιμάστε ένα budgeting app όπως το Mint ή μια εφαρμογή που έχει μια δωρεάν έκδοση όπως το PocketGuard για να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας ή χρησιμοποιήστε ένα υπολογιστικό φύλλο Excel ή Google. Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ξοδεύετε χρήματα, καθιστά πολύ πιο εύκολο να δείτε πού βρίσκονται οι παγίδες και πώς θα μπορούσατε να αρχίσετε να αλλάζετε τη συμπεριφορά σας. Η συλλογή δεδομένων καθιστά ευκολότερο να δείτε εάν υπάρχουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε.

Βάλτε κάποια όρια στα μεταβλητά έξοδα

Ο Deacon προτείνει «να βάλετε κάποια όρια γύρω στα μεταβλητά έξοδα», ή αυτά που μπορούν να αλλάξουν ή να προσαρμοστούν. «Βρίσκω ότι εκεί παλεύουν πολλοί άνθρωποι είναι η διασκέδαση ή οι αγορές στο σούπερ μάρκετ», τονίζει.

Μόλις καταλάβετε πόσα ξοδεύετε για τακτικά έξοδα, όπως τα ψώνια σούπερ μάρκετ και οι έξοδοι, ορίστε συγκεκριμένα ποσά που επιτρέπεται να ξοδεύετε σε αυτά κάθε μήνα και φροντίστε να μην τα υπερβείτε. Οι Hayeses το έκαναν αυτό με ένα σύστημα φακέλων μετρητών: Έβαζαν το συγκεκριμένο ποσό για κάθε δαπάνη σε έναν φάκελο κάθε μήνα για να βεβαιωθούν ότι δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το όριο. Για σούπερ μάρκετ ήταν $250, για ψυχαγωγία ήταν $100, και ούτω καθεξής. Οι δυο τους παρέμειναν σε καλό δρόμο «κάνοντας εβδομαδιαία meetings για τον προϋπολογισμό», λέει.

Ρωτήστε τους παρόχους υπηρεσιών εάν «έχουν καλύτερα πακέτα»

Μια άλλη συμβουλή εξοικονόμησης που προσφέρει o Deacon είναι να κάνετε απογραφή όλων των λογαριασμών και συνδρομών που πληρώνετε και να καλέσετε τους παρόχους υπηρεσιών για να δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε το κόστος. «Ασφάλιση αυτοκινήτου, λογαριασμός κινητού τηλεφώνου, internet, και όλα τα σχετικά», λέει. Καλέστε τους εκπροσώπους της εξυπηρέτησης πελατών και πείτε: «Γεια, είμαι πελάτης σας, έχετε κάποια προσφορά; Έχετε μήπως καλύτερα πακέτα από αυτά που έχω εγώ;»

«Ξαφνικά, έτσι εξοικονομείτε 200-300 $ το μήνα μόνο κάνοντας μερικές τηλεφωνικές κλήσεις» λέει ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 98χρονος στενός συνεργάτης του Warren Buffett έχει 13 συμβουλές να σου πει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =