αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈτοιμο το μεγαλύτερο fund στον κόσμο. Ήδη έχει συγκεντρώσει 93 δισ. δολάρια για επενδύσεις

Έτοιμο το μεγαλύτερο fund στον κόσμο. Ήδη έχει συγκεντρώσει 93 δισ. δολάρια για επενδύσεις

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο στον κόσμο, υποστηριζόμενο από τον ιαπωνικό Όμιλο Softbank και το κύριο ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι συγκέντρωσε πάνω από 93 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε τομείς τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική.

«Το επόμενο στάδιο της Επανάστασης των Πληροφοριών βρίσκεται σε εξέλιξη και η οικοδόμηση των επιχειρήσεων που θα το επιτρέψουν θα απαιτήσει πρωτοφανείς μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας», δήλωσε το Softbank Vision Fund.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασαγιόσι Σον, πρόεδρος της Softbank, ενός επενδυτικού ομίλου τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, αποκάλυψε τα σχέδια για το fund τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις χρηματοδότησης από μερικούς από τους πλουσιότερους επενδυτές στον κόσμο.

Εκτός από τη Softbank και το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, στους επενδυτές του νέου επενδυτικού κεφαλαίου περιλαμβάνονται η Mubadala Investment του Άμπου Ντάμπι, η οποία έχει συνεισφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια, η Apple, η Qualcomm, η Foxconn Technology από την Ταϊβάν, και η ιαπωνική Sharp.

Το νέο fund προέβη στην ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ και την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ αμερικανικών και σαουδαραβικών εταιρειών. Ο Σον βρέθηκε επίσης στο Ριάντ το Σάββατο.

Μετά από συνάντησή του με τον Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σον δεσμεύτηκε να επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, κίνηση που θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η δέσμευση αυτή υπήρξε άμεσο αποτέλεσμα της νίκης του στις εκλογές.

Το fund μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας βοηθώντας το Ριάντ να αποκτήσει πρόσβαση σε ξένη τεχνολογία. Η Σαουδαραβική οικονομία υπέστη σοβαρό πλήγμα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να διαφοροποιηθούν σε νέους κλάδους.

Το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον κλάδο της τεχνολογίας πέρυσι, επενδύοντας 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική εταιρία Uber. Η ανακοίνωση του Σαββάτου δεν έλεγε πόσα χρήματα έχει συνεισφέρει το Ταμείο στο επενδυτικό fund, αλλά προηγουμένως το ίδιο είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να επενδύσει έως και 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια. Η Softbank επενδύει 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αγοράσει μειοψηφικά και πλειοψηφικά μερίδια τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες επιχειρήσεις, από αναδυόμενες επιχειρήσεις μέχρι εδραιωμένες εταιρείες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ιδιαίτερη προτίμηση αναμένεται να επιδείξει σε μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω.

Όπως διαβάζουμε στο News247.gr, άλλοι τομείς στους οποίους το νέο fund θα μπορούσε να επενδύσει είναι το mobile computing, οι υποδομές επικοινωνιών, η υπολογιστική βιολογία, οι επιχειρήσεις διαδικτύου για καταναλωτικές εφαρμογές, και η χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Το fund έχει ως στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή μέσα σε έξι μήνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =