αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈτοιμα να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στο Φαληρικό Δέλτα- Πιο κοντά στη θάλασσα μεταφέρεται η λεωφόρος Ποσειδώνος

Έτοιμα να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στο Φαληρικό Δέλτα- Πιο κοντά στη θάλασσα μεταφέρεται η λεωφόρος Ποσειδώνος

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών Μοσχάτου-Ταύρου-Καλλιθέας και την υλοποίηση έργων οδοποιίας και υποδομής σε έκταση 479 χιλιάδων τ.μ. μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του πρώην γηπέδου Tawkwondo.

Τον Δεκέμβριο η Άκτωρ είχε μειοδοτήσει, προσφέροντας έκπτωση 53,54% για το έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, ενώ, προ ημερών, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην ανάθεση του έργου στην κατασκευαστική εταιρεία. Πλέον, θα πρέπει να ακολουθήσει ο έλεγχος νομιμότητας της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να εξεταστεί από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εάν δεν υπάρξει καθυστέρηση είτε από το ανώτατο δικαστήριο είτε από το Κοινοβούλιο, το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει έως και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2019.

Το πρώτο αυτό- από τρία συνολικά- υποέργο περιλαμβάνει την εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα, ενώ στη θέση της θα δημιουργηθούν δύο ξηρά κανάλια ως αντιπλημμυρικά έργα.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, ταυτόχρονα, στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου που μετατίθεται θα δημιουργηθούν δύο πράσινες “κοιλάδες”, μία στο Μοσχάτο και μία στην Καλλιθέα, ως αντιπλημμυρικά έργα που θα είναι βατές από πεζούς. Πρόκειται για ήπιες εδαφικές πτυχώσεις που θα “υποδέχονται” τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, αποτελώντας (τον υπόλοιπο καιρό) πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα. Η λεωφόρος Ποσειδώνος “ταπεινώνεται” για να μην λειτουργεί ως “τείχος” ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα.

Η άρδευση του εκτεταμένου νέου πρασίνου, θα εξασφαλίζεται μέσω του Κέντρου Ανάκτησης Νερού Ελαιώνα, που θα τροφοδοτείται από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό). Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 1.200 m3/ημέρα και το παραγόμενο ανακτημένο νερό θα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις απαιτήσεις για απεριόριστη άρδευση τόσο στο μητροπολιτικό πάρκο όσο και σε τμήμα του Πάρκου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ).

Στα υποστηρικτικά έργα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την ανανέωση των στάσιμων νερών στον Κηφισό και στον Ιλισό, καθώς και μονάδα διαχείρισης για την αξιοποίηση των πράσινων αποβλήτων από τη συντήρηση του πάρκου. Η παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου θα συνδέεται με το Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, όπως και με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ θα αποκατασταθεί η συνέχεια του δικτύου πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων της περιοχής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 2 =