αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρχονται τα πρώτα… NFT clubs

Έρχονται τα πρώτα… NFT clubs

To Maxwell Tribeca είναι ένα social club στη Νέα Υόρκη, το οποίο διαφοροποιείται με πολλούς τρόπους από τα παραδοσιακά νυχτερινά μαγαζιά. Βρίσκεται να σε μια γνωστή περιοχή (Watts Street), διαθέτει πολυτελές ντεκόρ, προνόμια για άτομα που είναι μέλη του και ιδρυτική ομάδα με πολλές διασυνδέσεις.

Να σημειωθεί πως τα social clubs, είναι μία μόδα των τελευταίων ετών στη Νέα Υόρκη. Αποτελούν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στα οποία κάποιος μπορεί να μπει μόνο με συνδρομή.

Ο ιδρυτής του David Litwak, όμως θέλει να το διαφοροποιήσει και με ακόμα έναν τρόπο. Για να γίνει κανείς μέλος του θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην αγορά ενός NFT.

Τα NFTs (Non-Fungible Tokens) είναι ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και αυθεντικότητας, που αντιστοιχούν σε μοναδικά αντικείμενα, ψηφιακά ή και φυσικά. Βασισμένα στην τεχνολογία blockchain επιτρέπουν για πρώτη φορά σε ένα ψηφιακό αρχείο (λ.χ. ένα video ή μια φωτογραφία) να έχει πιστοποιημένο δημιουργό και ιδιοκτήτη. Επιπλέον, ένα ψηφιακό αρχείο αποκτά σπανιότητα, αφού ο δημιουργός του, όταν εκδίδει το NFT, ορίζει τον αριθμό των αντιτύπων του.

Έτσι, ενώ πολλοί μπορεί να βλέπουν ή να έχουν αντίγραφο του αρχείου, ένας είναι ο νόμιμος κάτοχος του αυθεντικού, αυτός έχει αγοράσει το πρωτότυπο από το δημιουργό του και αυτός μόνο μπορεί να το μεταβιβάσει – αν θέλει – την επόμενη κιόλας στιγμή, κερδίζοντας χρήματα αν η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς.

To NFT μπορεί να θεωρηθεί το ψηφιακό αντίστοιχο της ετικέτας στο πίσω μέρος ενός πίνακα ζωγραφικής, που έχει την υπογραφή του καλλιτέχνη και αναφέρει τον αριθμό του αντιτύπου. Στα NFTs η υπογραφή είναι ψηφιακή και η γνησιότητα εξασφαλίζεται 100% από την τεχνολογία blockchain.

Ο χώρος θα λειτουργεί “σαν πάρτι στο σπίτι. Αντί να παραγγείλετε ένα ποτό στο μπαρ, θα πηγαίνετε να πάρετε το δικό σας τζιν από το ντουλάπι σας και θα σερβίρετε ένα τζιν τόνικ”, λέει ο Litwak στο Bloomberg.

“Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χιλιάδες δεύτερα σπίτια, όχι ξένους χώρους, όπου οι άνθρωποι θα ανήκουν, και τα NFTs είναι ένα μέσο προς την επίτευξη αυτού του σκοπού”, λέει. “Το Web3 συχνά τα αντιμετωπίζει σαν αυτοσκοπό”, προσθέτει. Το Web3, που βασίζεται σε αποκεντροποιημένες τεχνολογίες όπως το blockchain, φιλοδοξεί να γίνει ο διάδοχος του σημερινού διαδικτύου, έχοντας όμως συναντήσει και σφοδρή κριτική.

Οι συνδρομές στο Maxwell Tribeca ξεκινούν από 1.000 δολάρια για κοινόχρηστες θυρίδες ποτών. Οι μικρές θυρίδες ποτών θα κοστίζουν 5.000 δολάρια και οι μεγάλες θυρίδες ποτών 8.000 δολάρια, ενώ η μηνιαία συνδρομή θα είναι στα 250 δολάρια. 

“Τα κοινωνικά σύμβολα και η κοινωνική θέση ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας και του πολιτισμού, νομίζω ότι τα NFTs μας δίνουν έναν διαφορετικό τρόπο να το σηματοδοτήσουμε ως καταναλωτές και έναν διαφορετικό τρόπο να δημιουργήσουμε αποκλειστικότητα ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων”, λέει ο Nick Casares, επικεφαλής προϊόντος στην PolyientX, μια πλατφόρμα που παρέχει εργαλεία για τη δημιουργία ανταμοιβών για κοινότητες NFT.

Ο Litwak, ο οποίος έχει ήδη στα σκαριά ένα ακόμη NFT κλαμπ σε συνεργασία με τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Kyle Martino, υποστηρίζει ότι μια συνδρομή με βάση την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων κάνει την εμπειρία πιο προσιτή από τους πιο παραδοσιακούς μηχανισμούς. Η χρήση των NFTs ως κόστος εισόδου καθιστά “ευκολότερο τον εκδημοκρατισμό της βάσης συγκέντρωσης χρημάτων”, σύμφωνα με τον Litwak.

Η αγορά και η πώληση των NFTs συνήθως απαιτεί την πληρωμή τελών συναλλαγής που μπορεί να είναι ένα σημαντικό ποσοστό της πώλησης, πέραν της πολυπλοκότητας της ανάγκης δημιουργίας και χρηματοδότησης ψηφιακών λογαριασμών και πορτοφολιών.

Ο Litwak σκοπεύει να παρακάμψει αυτά τα ζητήματα δημιουργώντας μια εντελώς νέα αγορά, που ονομάζεται Maxwell Social, αντί να βασίζεται σε εταιρείες όπως η OpenSea που λειτουργούν ως ένα είδος EBay για τα NFTs.

“Το OpenSea είναι εξαιρετικό στο να πουλάει NFTs τέχνης στον πλειοδότη, εμείς θέλουμε να πουλάμε NFTs μελών στο σωστό άτομο”, λέει ο Litwak. “Οι κοινότητες επιμελούνται κάτι περισσότερο από τα οικονομικά. Αλλά το OpenSea όχι”.

Ο Litwak είπε ότι δεν θα υπάρχουν τέλη συναλλαγής για τους αγοραστές, αλλά θα υπάρχει ένα τέλος 2,5% για τη μεταπώλησή τους. Επίσης, δεν θα υπάρξει ημερομηνία λήξης για την πώληση των NFTs τους: “Θα τα πουλάμε για όσο χρειάζεται, για να βρούμε τα μέλη για την κοινωνική μας λέσχη”. Ο Litwak λέει στοχεύει σε περίπου 600 μέλη.

Ο Litwak σχεδιάζει επίσης να παρέχει και τεχνική βοήθεια στα μέλη του για να εξοικειωθούν με την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και να ξεπεράσουν τυχόν τεχνικά εμπόδια: “Η δημιουργία (minting) θα γίνεται αυτοπροσώπως, στο χώρο μας, σε μια καθορισμένη εκδήλωση. Αυτό θα απλοποιήσει την αγορά στην κοινότητα και θα μας επιτρέψει να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν το NFT αυτοπροσώπως και να επιλύσουν τυχόν θέματα ψηφιακού πορτοφολιού”.

Όμως το Maxwell Tribeca θα πρέπει να παλέψει για την προσοχή των Νεοϋορκέζων που ενδιαφέρονται για τα NFTs, επειδή υπάρχει επίσης το Flyfish Club. Διευθύνεται από το VCR Group, έναν όμιλο που ασχολείται με ξενοδοχειακές υπηρεσίες και εστίαση, στους εταίρους του οποίου συγκαταλέγεται ο Gary Vaynerchuk, συνιδρυτής του συστήματος online κρατήσεων Resy.

Το Flyfish, σχεδιάζει να ανοίξει στις αρχές του 2023 και έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει λίγο πάνω από 14 εκατ. δολάρια κατά την οποία τα μέλη αγόραζαν κουπόνια απευθείας από την ιστοσελίδα της.

Έχει κερδίσει επιπλέον 2 εκατ.δολάρια σε δικαιώματα από το OpenSea, όπου κάποιοι από τους ανθρώπους που αγόρασαν ένα από αυτά τα αρχικά 1.501 NFTs επέλεξαν να πουλήσουν τα token τους (και τις σχετικές με αυτά συνδρομές) στη δευτερογενή αγορά. Το FlyFish λαμβάνει το 10% των εσόδων από αυτές τις πωλήσεις.

Ο David Rodolitz, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VCR Group, δήλωσε στο Bloomberg ότι μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί συνολικά περίπου 21 εκατ. δολάρια σε δευτερογενείς πωλήσεις.

“Κάθε τι σε αυτό που κάνουμε είναι το ακριβώς αντίθετο από μια τυπική συνδρομή”, λέει. “Η δική μας είναι μια εφάπαξ αγορά του NFT που γίνεται περιουσιακό στοιχείο για τον κάτοχο του token, δεν υπάρχει επαναλαμβανόμενη χρέωση κάθε χρόνο και το άτομο αυτό έχει τον έλεγχο του περιουσιακού του στοιχείου και μπορεί πραγματικά να το χρησιμοποιήσει, ή να το πουλήσει ή να το μισθώσει”.

Τόνισε ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν στο Flyfish έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν σε χρήματα τη συνδρομή τους, “κάτι που καμία άλλη λέσχη στον κόσμο δεν θα μπορούσε να κάνει, επειδή δεν σας ανήκει τίποτα. Ουσιαστικά απλώς νοικιάζετε μια εμπειρία από αυτούς”.

Ο Litwak με τη σειρά του υποστηρίζει ότι το Maxwell Tribeca θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από το Flyfish.

“Ο Gary (Vaynerchuk) συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια δολάρια, μπράβο του, αλλά πούλησε τις συνδρομές του στους πλειοδότες. Αυτό το κλαμπ θα αποτελείται πιθανότατα κατά 90% από crypto bros (ορολογία που αναφέρεται στους υποστηρικτές της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων)”, λέει ο Litwak. “Έχει αποδείξει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει κεφάλαια. Αλλά αγνοεί γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για ένα μέρος στο οποίο θα ανήκουν. (Στο Flyfish Club) οποιοσδήποτε μπορεί να το αντέξει οικονομικά μπορεί να αγοράσει και στη συνέχεια να προσποιηθεί ότι πρόκειται για μια κοινότητα”.

Παρά την πρόσφατη αστάθεια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει φέρει άγριες διακυμάνσεις στις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων όπως το Bitcoin και ο Ether, ο Rodolitz δεν επηρεάζεται. “Δεν χρησιμοποιούμε τα NFTs ως μια μορφή κερδοσκοπικής επενδυτικής στρατηγικής”, λέει. “Έτσι, είτε το Ethereum είναι πάνω ή κάτω, είτε αριστερά ή δεξιά, στην πραγματικότητα δεν επηρεάζει καθόλου το επιχειρηματικό μας μοντέλο”.

Δεν πιστεύουν όλοι ότι η Νέα Υόρκη χρειάζεται τα NFTs όμως. “Η τεχνολογία πίσω από το NFT διευκολύνει ορισμένες πτυχές: την αγορά του κουπονιού σας, την εμπορία του κουπονιού σας, την υπενοικίαση του κουπονιού σας, την παροχή απόδειξης ιδιοκτησίας κ.λπ. Αλλά αυτά δεν είναι νέα οικονομικά, αυτά είναι απλώς βολικά χαρακτηριστικά”, λέει ο Scott Heimendinger, πρώην επικεφαλής καινοτομίας στην εταιρεία κατασκευής συσκευών sous vide Anova και ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που υιοθέτησε το crowdfunding.

Ο Heimendinger αμφισβητεί επίσης κατά πόσο η προοπτική να περνάει κανείς χρόνο με ανθρώπους που αισθάνονται άνετα να βάζουν χιλιάδες δολάρια στην τεχνολογία κρυπτονομισμάτων θα ήταν ελκυστική για τους περισσότερους Νεοϋορκέζους.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + three =