αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται τα ηλεκτρονικά διόδια- Χρέωση με το χιλιόμετρο

Έρχονται τα ηλεκτρονικά διόδια- Χρέωση με το χιλιόμετρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λειτουργία του νέου συστήματος αναλογικών διοδίων σε όλους του αυτοκινητόδρομους της χώρας, μετά την ανάδειξη του προσωρινού ανάδοχου σχήματος για το συγκεκριμένο έργο.

Ειδικότερα, η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση», αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές των δύο εναπομεινάντων σχημάτων και ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου.

«Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της χρήσης του εθνικού οδικού δικτύου με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας διαχείρισης. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η οικονομικότερη και πιο σύγχρονη διαχείριση όλων των πόρων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως προβλέπεται, ο χρήστης του οδικού δικτύου δεν θα χρειάζεται να ασχολείται αν η υποδομή που κινείται ανήκει σε διαφορετικές εταιρείες ή το δημόσιο, να σταματά και να καθυστερεί, ενώ θα γίνεται οικονομία κλίμακας, το όφελος της οποίας θα περάσει άμεσα στον χρήστη.

Σκοπός του διαγωνισμού, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση για πέντε χρόνια ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης οδικού δικτύου, το οποίο θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ όλων όσων λειτουργούν στο δρόμο είτε είναι ιδιώτες είτε δημόσιο.

«Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα σημάνει και το τέλος των υφιστάμενων χρεώσεων διοδίων σε πολίτες και επιχειρήσεις και την έναρξη της αναλογικής χρέωσης που θα προκύπτει από τη χρήση που θα κάνει ο κάθε ένας στο οδικό δίκτυο» ανέφερε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.
Ακόμα και με κινητό η πληρωμή

Πλέον οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να σταματούν σε κάθε σταθμό διοδίων για να πληρώσουν το αντίτιμο διέλευσης, αλλά θα πληρώνουν το συνολικό κόστος χρήσης των αυτοκινητοδρόμων στην έξοδό τους από αυτούς.

Εκεί, οι οδηγοί θα μπορούν να πληρώσουν είτε με μετρητά, είτε με τις έξυπνες συσκευές πληρωμής που έχουν ήδη οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομου της χώρας, αλλά ακόμα και μέσω εφαρμογής σε smartphone.

Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 1 =