αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται οι τράπεζες μικροπιστώσεων

Έρχονται οι τράπεζες μικροπιστώσεων

«Ντεμπούτο», ως πλήρως αυτόνομοι φορείς παροχής μικροπιστώσεων, δηλαδή χορήγησης δανείων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, αναμένεται να κάνουν στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η Αction Finance Initiative (AFI) και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Οπως δηλώνουν στελέχη των δύο φορέων στο Euro2day.gr, αυτή την περίοδο βρίσκονται (σ.σ. οι φορείς) στη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και της διαμόρφωσης των business plans για την αδειοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδας ως ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, με βάση τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο που πριν λίγους μήνες εισήχθη στο εθνικό δίκαιο.

Οι δύο φορείς έχουν αρκετή εμπειρία από τον θεσμό των μικροπιστώσεων, καθώς ήδη δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον τομέα αυτό, ωστόσο, λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, ήταν υποχρεωμένοι τα μικροδάνεια να τα παρέχουν μέσω τραπεζών (Eurobank και Παγκρήτια για την AFI και Παγκρήτια και Συνεταιριστική Καρδίτσας για το ΚΕΠΑ).

Πλέον, με το νόμο 4701/2020 που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όχι μόνο οι προαναφερθέντες φορείς αλλά και όποιος άλλος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο θα μπορούν να συστήσουν ιδρύματα μικροπιστώσεων και να χορηγούν δάνεια έως 25.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή και μεσολάβηση κάποιας εμπορικής ή συνεταιριστικής τράπεζας, όπως γίνεται έως σήμερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =