αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρχονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε 50 πλοία. Κάποια Ελληνικά

Έρχονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε 50 πλοία. Κάποια Ελληνικά

Και ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους, μαζί με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλου του κόσμου που δραστηριοποιούνται στην αγορά των δεξαμενοπλοίων, «πιέζουν» οι αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας και του Ιράν. Ηδη κάποιες πλοιοκτήτριες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που ελέγχουν συγκεκριμένα πλοία και μόνο (σ.σ.: μονοβάπορες) μπήκαν στη σχετική μαύρη λίστα των ΗΠΑ, γεγονός που μεταφράζεται σε αποκλεισμό τους από συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες αλλά και εταιρείες που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα από τις ΗΠΑ. Τις κυρώσεις εφαρμόζει το γραφείο ελέγχου αλλοδαπών περιουσιακών στοιχείων (Office of Foreign Assets Control – OFAC) των ΗΠΑ, που έβαλε στη λίστα των κυρώσεων (SDN) τέσσερα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε «προειδοποιητική βολή» στις εταιρείες που συνεργάζονται με το απολυταρχικό καθεστώς της λατινοαμερικανικής χώρας. Σύμφωνα με την έγκυρη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds αλλά και άλλα εξειδικευμένα στη ναυτιλία ΜΜΕ, οι τρεις από τους τέσσερις Ελληνες διαχειριστές των πλοίων αυτών έχουν διακινήσει περίπου το 50% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας κατά τον περασμένο μήνα.

Χθες, Τρίτη, διέρρευσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης η πληροφορία πως οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε περίπου 50 επιπλέον πλοία, κάποια εκ των οποίων είναι ελληνικών συμφερόντων, για συμμετοχή στο εμπόριο πετρελαίου της Βενεζουέλας. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η OFAC αξιολογεί 25 μεγάλα δεξαμενόπλοια και 17 μικρότερα, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για να αποχωρήσει.  Οι τελευταίες αυτές κυρώσεις της OFAC έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία και οι εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου του καθεστώτος Μαδούρο από το Ιράν έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. Πέντε δεξαμενόπλοια διυλισμένων προϊόντων που παραδίδουν βενζίνη στη χώρα, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικών συμφερόντων, απειλήθηκαν με κυρώσεις προ ολίγων εβδομάδων. Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά αποσύρθηκαν από τους συγκεκριμένους ναύλους. Την άνοιξη, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μονάδες του πολεμικού τους ναυτικού  στην Καραϊβική σε μια αποστολή κατά των ναρκωτικών. «Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να κρατήσουν εμπορικά πλοία που πηγαίνουν από και προς τη Βενεζουέλα, αν και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πολεμική πράξη», αναφέρουν πηγές του TradeWinds. Η Fearnley Securities υπολογίζει πάντως πως η απειλή περαιτέρω κυρώσεων έχει ωθήσει τους ναύλους των δεξαμενόπλοιων υψηλότερα από την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς οι ναυλωτές αποφεύγουν πλοία και εταιρείες που μπαίνουν στη μαύρη λίστα για να μην υποστούν τυχόν συνέπειες, προκαλώντας μείωση της διαθέσιμης προσφοράς μεταφορικής δυναμικότητας.

Το φθινόπωρο, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον ναυτιλιακό βραχίονα δεξαμενοπλοίων της Cosco Shipping Energy Transportation, οι ναύλοι για τα μεγάλα πλοία (VLCC) εκτοξεύθηκαν στα επίπεδα των 300.000 δολαρίων την ημέρα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =