αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρχονται επιδοτήσεις για σούπερ γρήγορο ίντερνετ σε 139 χιλ. πολίτες

Έρχονται επιδοτήσεις για σούπερ γρήγορο ίντερνετ σε 139 χιλ. πολίτες

Έως τις 10 Απριλίου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) οδηγό υλοποίησης Δράσης Super – Fast Broadband που αφορά στην παροχή κινήτρων, μέσω κουπονιών προς τους πολίτες, προκειμένου να αποκτήσουν σύνδεση στο Διαδίκτυο υπερ υψηλών ταχυτήτων.

Θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνολικά 50 εκατ. ευρώ, σε διάστημα δύο ετών. Η επιδότηση για κάθε δικαιούχο θα είναι συνολικά 360 ευρώ (θα ωφεληθούν περίπου 139 χιλ. πολίτες). Προκρίνεται η οπτική ίνα καθώς η σύνδεση του δικαιούχου για να επιδοτηθεί θα πρέπει να είναι άμεσα αναβαθμίσιμη για την παροχή ταχυτήτων 1 Gbps.

Με βάση τον σχεδιασμό της ΓΓΤΤ, υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, με την επιδότηση της ζήτησης για υπερ υψηλές ταχύτητες προκρίνονται τα δίκτυα οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι τα σπίτια (FTTH) και το ιδανικό σενάριο είναι η Δράση να αποτελέσει κίνητρο για τους παρόχους να επενδύσουν περισσότερο σε FTTH. Το ζήτημα είναι αν θα το πράξουν στο κοντινό μέλλον. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για τις επενδύσεις των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δίκτυα FTTH σχεδιάζονται σε πολύ λίγες περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δικτύων θα είναι οπτική ίνα έως τις υπαίθριες καμπίνες. Ως εκ τούτου η επιτυχία του εγχειρήματος (εφόσον δεν τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποδοχή που θα του επιφυλάξει ο ιδιωτικός τομέας.

Η λογική της Δράσης Super – Fast Broadband προσομοιάζει με αυτή του έργου που προτάθηκε από τη ΓΓΤΤ για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά δεν επιτράπηκε από η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναλυτικότερα με βάση το κείμενο που έχει τεθεί προς σχολιασμό:

Ως Super – Fast Broadband (SFBB) υπηρεσία η οποία επιδοτείται εννοείται η λιανική υπηρεσία ηλεκτρονικών επικοινωνιών οποιασδήποτε μορφής (1, 2-, 3- ή 4-play) που περιλαμβάνει σωρευτικά τουλάχιστον τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία: 1. Τον απαραίτητο τερματικό εξοπλισμό (modem/router) για τη λειτουργία της. 2. Πρόσβαση προς το Internet με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100Mbps. 3. Βασίζεται σε υπηρεσία χονδρικής που διατίθεται με τη μορφή χονδρικής Εικονικής Τοπικής Αδεσμοποίητης Πρόσβασης (Virtual Local Unbundling – VLU), με τεχνικές προδιαγραφές και ελάχιστα χαρακτηριστικά που συμμορφώνονται με την απόφαση 808/002/27.4.2017 της ΕΕΤΤ (και τις όποιες μελλοντικές σχετικές αποφάσεις της), με ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη 1 Gbps. Η υπηρεσία θεωρείται ότι είναι άμεσα αναβαθμίσιμη όταν η πραγματική ταχύτητα καθόδου της μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1Gbps σε διάστημα έως 3 εργάσιμες ημέρες, χωρίς εργασίες στο χώρο του τελικού χρήστη πέραν ίσως από την αντικατάσταση του τερματικού εξοπλισμού αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης του, στην περίπτωση κατά την οποία διαφανεί πιθανότητα εξάντλησης του ανωτέρω προϋπολογισμού, χωρίς την κάλυψη του συνόλου των ωφελούμενων πολιτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το ποσό της επιδότησης καθορίζεται σε 13 ευρώ το μήνα για μέγιστο διάστημα 24 μηνών συν το εφάπαξ κόστος σύνδεσης 48 ευρώ (σύνολο 360 ευρώ για δύο χρόνια). Κάθε SFBB voucher αφορά σε ένα συγκεκριμένο ωφελούμενο, όπως αυτός προσδιορίζεται μοναδικά από το ΑΦΜ του και αφορά σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση παροχής της SFBB Υπηρεσίας.

Ωφελούμενοι της δράσης μπορούν να είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα καθώς και επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1407/2013 και τηρώντας τα όρια για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) σε οποιαδήποτε από τις περιοχές όπου προσφέρονται SFBB Υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε.

Πηγή: Digitallife.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − five =