αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται το πρόγραμμα «Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια»- Πόσα χρήματα σου δίνει

Έρχεται το πρόγραμμα «Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια»- Πόσα χρήματα σου δίνει

Τη δημιουργία του προγράμματος με τίτλο «Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια» προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας, προβλέπει τη χορήγηση σε δικαιούχους επιδότησης μέσω επιταγών (voucher) με στόχο την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών, ώστε τα κτίρια –εξαιρουμένων αυτών του Δημοσίου– να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά. Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη, επιλέξιμα είναι όλα τα κτίρια εντός περιοχών παρέμβασης που θα προσδιοριστούν και εκπροσωπούνται από τους διαχειριστές σε περίπτωση πολυκατοικιών ή ιδιοκτήτες εάν πρόκειται για μονοκατοικίες.

Το έργο, που έθεσε σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει την επιδότηση για την ανάπτυξη οπτικής ίνας, με στόχο η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη –βρίσκεται τελευταία– ως προς τη διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων. Επίσης, προβλέπεται η αντικατάσταση των παλαιών κεραιών με σύγχρονα συστήματα συλλογικής λήψης με μείωση της οπτικής όχλησης και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων. Οπως και η υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφελείας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανά κτίριο προκύπτει με βάση τον αριθμό των ορόφων, των οριζόντιων ιδιοκτησιών και την κατηγορία των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα, για πολυκατοικία 4 ορόφων με πιλοτή και έξι διαμερίσματα, όπου θα τοποθετηθεί μία κάθετη καλωδίωση οπτικών ινών και τέσσερα κουτιά ορόφου (από όπου διέρχεται η οπτική ίνα) το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 1.140 ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + thirteen =