αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται το «ενιαίο διαβατήριο» με το οποίο θα ανοίγουμε λογαριασμό σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Έρχεται το «ενιαίο διαβατήριο» με το οποίο θα ανοίγουμε λογαριασμό σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Ένα ενιαίο διαβατήριο θα έχουν οι πελάτες των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτό θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα επιθυμούν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αντικαταστήσει τους 27 διαφορετικούς τύπους αναγνώρισης πελατών που εφαρμόζονται στην τραπεζική ένωση στην παρούσα φάση, όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Αυτό δήλωσε το μέλος της διοίκησης του SSM, κ. Édouard Fernandez-Bollo, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της νέας αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος που δημιουργεί η Ευρώπη, της AMLA (EU AntiMoney Laundering Authority).

«H AMLA θα προσθέσει μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή διάσταση που θα ωφελήσει το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα τους πελάτες των τραπεζών» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Προς το παρόν, όποιος επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό σε ευρωπαϊκή τράπεζα πρέπει να ολοκληρώσει έναν από τους 27 διαφορετικούς τύπους διαδικασιών αναγνώρισης πελατών. Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει τις καθημερινές πρακτικές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους πελάτες τους και να συμβάλει στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.

Αυτό, με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Bollo στη συνέντευξή του, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα πως π.χ. για τον Έλληνα, τον Γάλλο και οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο πολίτη θα είναι εξίσου εύκολη η δυνατότητα ανοίγματος ενός λογαριασμού σε ελληνική τράπεζα, σε γαλλική, όσο και σε μία αντίστοιχη γερμανική. Με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν με ευχέρεια να «σκανάρουν» το τοπίο των αποδόσεων και των υπηρεσιών, κάτι που ανοίγει τον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Από την άλλη μεριά οι αρχές θα έχουν την ευχέρεια να κωδικοποιούν σωστότερα τους ελέγχους.

Καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με δίκτυα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που είναι ιδιαίτερα ικανά να λειτουργούν πέρα από τα εθνικά σύνορα, πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία προσέγγιση από την πλευρά της πρόληψης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − four =