αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρχεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για startups σε αρχικό στάδιο- Θα καλύπτει το 50% του μισθολογικού κόστους

Έρχεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για startups σε αρχικό στάδιο- Θα καλύπτει το 50% του μισθολογικού κόστους

Ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για ελληνικές startups είναι στα σκαριά. Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις είναι «στριμωγμένες».

Όπως σημειώνει το Βήμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα υλοποιήσει σύντομα ένα νέο προϊόν «ήπιας χρηματοδότησης» (soft financing). Πρόκειται για πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης (RepayableAssistance, κατά την ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για startups, προκειμένου να ανταπεξέλθουν και να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας που έχουν στην αγορά.

Δικαιούχοι θα είναι μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις έως 5 χρόνια και μη κερδοφόρες, εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο πρόκειται να συσταθεί άμεσα. Για το πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ).

Το ποσό επιστρεπτέας ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους του τελευταίου έτους και έως του ποσού των 100.000 ευρώ μέγιστη ενίσχυση. Εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περίπου 1.200 νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν την ενίσχυση εντός πενταετίας με άτοκες δόσεις.

Οι μικρές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν ακόμα πωλήσεις, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης καθώς λόγω της πανδημίας τα επιχειρηματικά τους πλάνα έχουν καθυστέρηση υλοποίησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + fourteen =