αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρχεται πριμοδότηση 130 εκατ. ευρώ στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών μέσω του voucher για τα laptops και tablets

Έρχεται πριμοδότηση 130 εκατ. ευρώ στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών μέσω του voucher για τα laptops και tablets

Πρόσθετος τζίρος άνω των 130 εκατ. ευρώ θα εισρεύσει στα ταμεία των καταστημάτων ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών και ειδών τεχνολογίας, τα οποία θα πριμοδοτηθούν μέσω του προγράμματος “Ψηφιακή Μέριμνα” προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, η κάθε οικογένεια – δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία επιταγή (voucher) ύψους 200 ευρώ ανά ωφελούμενο μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. 

Κάθε επιταγή μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους του επιλέξιμου εξοπλισμού (100% ενίσχυση), είτε μέρος του συνολικού κόστους εφόσον ο προμηθευόμενος εξοπλισμός υπερβαίνει την αξία των διατιθέμενων επιταγών, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από το δικαιούχο. 

Σήμερα κάποιος μπορεί να βρει και να αγοράσει ένα tablet από 100 ευρώ, ένα laptop από 300 ευρώ και ένα σταθερό υπολογιστή από 500 ευρώ, αν και με βάση τις προδιαγραφές του προγράμματος τα μηχανήματα που θα μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι θα είναι ακριβότερα. Οπότε στη “χειρότερη” περίπτωση τα καταστήματα και οι αλυσίδες ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών και ειδών τεχνολογίας θα πριμοδοτηθούν με τα 130 εκατ. ευρώ του προγράμματος, αλλά εκτιμάται ότι αρκετοί θα χρησιμοποιήσουν το voucher για να αποκτήσουν ένα ακριβότερο, άνω των 200 ευρώ, μηχάνημα.   

Δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οικογένειες με ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και με εξαρτώμενα τέκνα ηλικίας από 4 έως 24 ετών που σπουδάζουν. 

Οι προμηθευτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση Συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr- ΕΨΠ). Ενώ έμποροι λιανικής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα προς πώληση εξοπλισμό στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Οι πληρωμές των προμηθευτών θα πραγματοποιούνται σε περιοδική βάση, μετά από εκκαθάριση των επιταγών που έχουν εξαργυρωθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, έχουν γίνει αποδεκτές και δεν έχουν μεταγενέστερα ακυρωθεί. 

Η διαδικασία εκκαθάρισης πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που τηρούνται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του προγράμματος και με την επιφύλαξη τήρησης από τους προμηθευτές των όρων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. 

Οι προμηθευτές λαμβάνουν το σύνολο του εκκαθαρισμένου ποσού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς κρατήσεις. Η πληρωμή θεωρείται απλή ταμειακή εξόφληση ήδη πραγματοποιηθείσας συναλλαγής και δεν συνιστά αμοιβή αναδόχου, ούτε χορήγηση ενίσχυσης προς τον προμηθευτή, ενώ δεν απαιτείται έκδοση κάποιου φορολογικού παραστατικού από την πλευρά του. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 6 =