αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται παράταση για την έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής

Έρχεται παράταση για την έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής

Την παράταση έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν 700.000 επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα θα ανακοινωθεί και η παράταση του προγράμματος παγίων δαπανών για τις 31.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν και εντός του 2022 να συμψηφίζουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με το «κουπόνι» που έχουν λάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι καθυστερήσεις στον έλεγχο των επιχειρήσεων που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή για το εάν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα τον αριθμό εργαζομένων (δεν έχουν δοθεί στοιχεία από την «Εργάνη»), οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην παράταση της έναρξης αποπληρωμής του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου, σε συνδυασμό βέβαια με τα αιτήματα της αγοράς που ζητάει εξάμηνη παράταση.

Το πλαίσιο της Ε.Ε. επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρατείνει την έναρξη πληρωμών αλλά και να μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Δηλαδή, τα 8,3 δισ. ευρώ των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους. Επίσης, το πλαίσιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει εντός του 2022 και σε νέες επιστρεπτέες προκαταβολές, κάτι το οποίο θεωρείται από κυβερνητικό παράγοντα εκτός συζήτησης τουλάχιστον την παρούσα στιγμή, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μια πολύμηνη παράταση. Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να μη ζητήσει τα χρήματα πίσω από τις 700.000 επιχειρήσεις, κάτι που άλλωστε ζητάει η αγορά και επιτρέπεται από το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, δεν ανοίγει τα χαρτιά του, σημειώνοντας ότι αυτό που θα γίνει τις επόμενες ημέρες είναι να παραταθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Σύμφωνα με την έκτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, «τα κράτη-μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου, προκειμένου να παραταθεί η περίοδος εφαρμογής τους έως τις 30 Ιουνίου 2022, να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση ή η μετατροπή ορισμένων μέσων έως τις 30 Ιουνίου 2023, να εισαχθούν νέα μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάκαμψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 ή νέα μέτρα για τη στήριξη της φερεγγυότητας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού των υφιστάμενων μέτρων που έχουν εγκριθεί.

Με βάση τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια παράταση πιθανόν τριών μηνών. Δηλαδή αντί να ξεκινήσει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών στα τέλη Ιανουαρίου, η πρώτη δόση να καταβληθεί στα τέλη Απριλίου. Το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις επιστρεπτέες (1 έως 7) εκτείνεται σε 60 δόσεις. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =