αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται η online σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Έρχεται η online σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Μέτρα που θα διασφαλίσουν τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνησης λαμβάνει η ΑΑΔΕ και τα οποία θα οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Εκτός από το ηλεκτρονικό σύστημα eispraxis, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη και θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές του, στις αρχές του 2023 ξεκινά η online διασύνδεση των ταμειακών με τα POS.

Η διαδικασία αυτή επί της ουσίας θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Έτσι λοιπόν από τον Ιανουάριο του 2023  θα έχουν πλήρη εικόνα των αποδείξεων λιανικής πώλησης  και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και  θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος. Βέβαια, όσοι δεν εκδίδουν απόδειξη θα συνεχίσουν να υφαρπάζουν τον ΦΠΑ. Ωστόσο, και για αυτούς η ΑΑΔΕ λαμβάνει μέτρα. Εφοσον, τα εισοδήματα που δηλώνουν βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του κλάδου τους θα ελέγχονται σε βάθος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Το νέο σύστημα λέγεται “διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)”. Τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 12 =