αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται η επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη

Έρχεται η επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Συγκεκριμένα τον Οδηγό πλέον περιμένουν χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν. Το πρόγραμμα θα τρέξει με bonus επιδότησης για όσους επιλέξουν να τοποθετήσουν και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας.

Το πρόγραμμα αφορά σε 250.000 άδειες, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση στα πρότυπα του Εξοικονομώ.

Κατά πληροφορίες, ο Οδηγός του αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στον Ιανουάριο, ενώ η εκκίνηση των αιτήσεων προσδιορίζεται μέχρι τον Μάρτιο.

Εκτός από την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επίσης στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού στο ηλεκτρικό δίκτυο. Έτσι, για να «τρέξει» το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το ΥΠΕΝ έχει επίσης δρομολογήσει την απλοποίηση της υποβολής αίτησης σύνδεσης, με σκοπό να γίνει με τον μικρότερο αριθμό δικαιολογητικών, χωρίς να χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί.

Συρρίκνωση των χρόνων απόσβεσης των συστημάτων

Η «αρχιτεκτονική» των επιδοτήσεων παραμένει στον προσανατολισμό μέγιστης επιδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα συνδυασθούν με μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται στήριξη έως και 60% των δικαιούχων. Αντίθετα, μικρότερη θα είναι η χρηματοδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών, καθώς με τις παρούσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ο συμψηφισμός ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια. Η ελάχιστο επιδότηση στο πρόγραμμα θα είναι 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με τα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στη δεδομένη συγκυρία, ένα οικιακό σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW) ακόμη και χωρίς επιδότηση θα αποσβεστεί σε λίγο λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 14 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.

Αντίθετα, για την απόσβεση ενός παρόμοιου συστήματος που συνδυάζεται με μπαταρία (χωρητικότητας 5 kWh), χωρίς επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης αυξάνεται στα 14,2 έτη, καθώς οι συσσωρευτές έχουν υψηλό κόστος. Αντίθετα, αν η μπαταρία επιδοτηθεί με 50%, τότε ο χρόνος απόσβεσης συρρικνώνεται σε λίγο λιγότερο από 8 έτη.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 14 =