αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται Εξεταστική Επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» και τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας

Έρχεται Εξεταστική Επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» και τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντικείμενο της επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που πριν από λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, “η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β΄ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης”.

«Ναι» και από το ΚΙΝΑΛ

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το ΚΙΝΑΛ γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εξεύρεση των 120 ψήφων που απαιτούνται από το αναθεωρημένο Σύνταγμα για την συγκρότησή της. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αριθμούν 108 βουλευτές με ερώτημα τι θα πράξει η ΝΔ, ενώ αναμένεται η στάση του ΜεΡΑ25, του ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να λέει «ναι».

Η δήλωση Χρηστίδη: «Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαραταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψηφισε και ψηφίζει ολες τις εξεταστικές επιτροπές. Ετσι προτιθεμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ».

Η απάντηση Οικονόμου

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Επισημαίνει ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση» και προσθέτει ότι όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές και το ίδιο θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών, θυμίζοντας ότι η ΝΔ εισηγήθηκε την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση.

«Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, την διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − one =