αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα στον «γίγαντα» Mondelēz για μονοπωλιακές πρακτικές

Έρευνα στον «γίγαντα» Mondelēz για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει εάν η Mondelēz έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό σε μια σειρά αγορών, στις κατηγορίες της σοκολάτας, των μπισκότων και του καφέ, και αν εμποδίζει το διασυνοριακό εμπόριο αυτών των προϊόντων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, κάτι που θα παραβίαζε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. 

Η Επιτροπή έχει ήδη, από τον Νοέμβριο του 2019, πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις της Mondelēz. 

Η Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: “Οι σοκολάτες, τα μπισκότα και ο καφές είναι προϊόντα που καταναλώνονται καθημερινά από τους Ευρωπαίους πολίτες. Ξεκινάμε επίσημη έρευνα για να δούμε αν η Mondelēz, βασικός παραγωγός αυτών των προϊόντων, ενδέχεται να έχει περιορίσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στις σχετικές αγορές εφαρμόζοντας διάφορες πρακτικές που εμποδίζουν τις εμπορικές ροές, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές”.

Η Mondelēz είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σοκολάτας, μπισκότων και καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα διερευνήσει ορισμένες δυνητικά αντιανταγωνιστικές πρακτικές από τη Mondelēz, όπως: 

– Πιθανοί περιορισμοί πωλήσεων εντός της ΕΕ μέσω συμφωνιών που καθορίζουν σε ποιο κράτος μέλος ένας έμπορος μπορεί ή δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα.

– Πιθανός περιορισμός των διασυνοριακών πωλήσεων μέσω συμφωνιών που αυξάνουν τις τιμές ή περιορίζουν τον όγκο ειδικά για πελάτες που εμπορεύονται τα προϊόντα σε όλα τα κράτη μέλη.

– Πιθανές συμφωνίες με πελάτες να μην εμπλέκονται σε παράλληλες εισαγωγές ή να μην προμηθεύονται προϊόντα από παράλληλο εμπόριο. 

– Πιθανοί περιορισμοί στις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία είτε μονομερώς είτε μέσω συμφωνιών με εμπόρους.

– Ενδεχόμενη άρνηση πώλησης σε κάποιους εμπόρους με σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών σε ορισμένες αγορές.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =