αρχικηVIRALΈρευνα: Ρεκόρ δυστυχίας στην Τουρκία

Έρευνα: Ρεκόρ δυστυχίας στην Τουρκία

Η ευτυχία στην Τουρκία σημειώνει κατακόρυφη πτώση, ιδίως μεταξύ των ανδρών, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής την Πέμπτη.

Λιγότεροι από τους μισούς Τούρκους δήλωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι-ικανοποιημένοι, με το 48,2% να εκφράζει αυτήν την άποψη, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα (Life Satisfaction Survey, 2020). Το συγκεκριμένο ποσοστό μειώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εν τω μεταξύ, το 14,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν δυσαρεστημένοι και ένα άλλο 37,3% δεν εξέφρασε κανένα συναίσθημα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ίδιας έρευνας, λιγότεροι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν, καθώς το 2003 ο δείκτης ευτυχίας ήταν στο 59,6%. 

Η τετραετής πτώση της ευτυχίας συνέπεσε με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στα τέλη του 2016, τη νομισματική κρίση του 2018 και την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης την ίδια χρονιά, εξαιτίας του οποίου ο πολιτικός πλουραλισμός και η δημοκρατία υπέστησαν πλήγμα στην Τουρκία. Πέρυσι, η τουρκική λίρα κατέγραψε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Η ανεργία, επίσης, αυξήθηκε.

Οι ερωτηθέντες, μεταξύ 35 και 44 ετών, ήταν το λιγότερο ευτυχισμένο τμήμα της κοινωνίας, με το 45,4% εξ αυτών να δηλώνει ευτυχισμένο. Στον αντίποδα, το 57,7% των ατόμων άνω των 65 ετών δήλωσε ευτυχισμένο, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.

Περίπου το 43% των ανδρών εξέφρασε την ευτυχία του σε σύγκριση με το 47,8% το 2019 και το 59,5% το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία. Από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν, το 53,1% δήλωσε ευτυχισμένο σε σύγκριση με το 57% το 2019 και το 64,8% το 2011.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eighteen =