αρχικηVIRALΈρευνα: Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα… για να μη χάσεις το μυαλό σου

Έρευνα: Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα… για να μη χάσεις το μυαλό σου

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα θετικά που μπορεί να σου φέρει το περπάτημα. Μια απλή συνήθεια την οποία είχαν ακόμα και άνθρωποι όπως ο Steve Jobs και ο Αριστοτέλης.

Τώρα νέα έρευνα την οποία αναδημοσιεύει το CNN, φέρνει στην επιφάνεια μερικά νέα δεδομένα. Το περπάτημα κάνει καλό… και στο μυαλό μας. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology, τα άτομα μεταξύ 40 και 79 ετών που συμμετείχαν και έκαναν 9.826 βήματα την ημέρα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας εντός επτά ετών. Επίσης, όσοι περπατούσαν ταχύτερα, με ρυθμό τουλάχιστον 40 βημάτων το λεπτό, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας κατά 57% με μόλις 6.315 βήματα την ημέρα.

Ακόμη και τα άτομα που περπατούσαν περίπου 3.800 βήματα την ημέρα σε οποιαδήποτε ταχύτητα, μείωσαν το ρίσκο εμφάνισης της άνοιας κατά 25%. «Είναι ένα μήνυμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για τους γηραιότερους ενήλικες που κάνουν καθιστική ζωή – 4 χιλιάδες βήματα είναι αρκετά εφικτός στόχος για πολλούς, ακόμη και για όσους είναι λιγότερο δραστήριοι ή δεν έχουν κίνητρο», δήλωσε στο CNN ο Borja del Pozo Cruz, ένας εκ των συντακτών της έρευνας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας όμως ενδέχεται να είναι το εξής: τη μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας (κατά 62%) εμφάνισαν όσοι περπατούσαν με τον αρκετά ζωηρό ρυθμό των 112 βημάτων ανά λεπτό για μισή ώρα κάθε μέρα. «Συμφωνούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Όπως το αντιλαμβανόμαστε, η ένταση του περπατήματος έχει σημασία. Μεγαλύτερη σημασία από τον αριθμό των βημάτων», σημείωσε σχετικά στο CNN ο del Pozo Cruz.

Σημειώνεται βέβαια ότι ο ρυθμός αυτός μπορεί να μην είναι εφικτός, αλλά ούτε και ασφαλής για τα άτομα όλων των ηλικιών ή με διαφορετική κατάσταση υγείας. Εξ ου και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κανείς να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 9 =