αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα: Περίπου 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες λένε ότι ψάχνουν προσωπικό αλλά δεν βρίσκουν

Έρευνα: Περίπου 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες λένε ότι ψάχνουν προσωπικό αλλά δεν βρίσκουν

Ένα σκηνικό το οποίο έχουμε ξανά δει στο παρελθόν, φαίνεται με ακόμα πιο έντονο τρόπο σε Ετήσια Διεθνή Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2019. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, το 77% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι ψάχνει προσωπικό αλλά δεν βρίσκει. Αυτό μάλιστα είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών- σε ότι αφορά την Ελλάδα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία λοιπόν, περίπου 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό για να κάνουν τις προσλήψεις που θέλουν. Όπως σημειώνεται στην ίδια έρευνα, οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. Θέσεις εργασίας, όπως των Τεχνικών και των Μηχανικών, που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα, δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης προσφοράς των κατάλληλων δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, οι θέσεις των «Τεχνικών» κατέχουν την 1η θέση της λίστας, οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί» καταλαμβάνουν τη 2η θέση και οι «Επαγγελματίες Πωλητές & Μάρκετινγκ» βρίσκονται στην 3η θέση.

Αυτό που έχει επίσης σημασία βέβαια, και δεν καταγράφεται στην εν λόγω έρευνα, είναι τι μισθούς δίνουν οι εργοδότες που δηλώνουν ότι «δεν βρίσκουν» εργαζομένους για να προσλάβουν. Αλλά και τι γενικότερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης παρέχουν.

Η Ταυτότητα της Έρευνας

Για το 2019, στην Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη το Δ΄ Τρίμηνο του 2019 για 13 η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για 11 η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 3 =