αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα Πανεπιστημίου Οξφόρδης: Για πόσο χρονικό διάστημα κρατά η ανοσία από τον κορονοιό

Έρευνα Πανεπιστημίου Οξφόρδης: Για πόσο χρονικό διάστημα κρατά η ανοσία από τον κορονοιό

Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό είναι “εξαιρετικά απίθανο” να νοσήσουν ξανά για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας αποτελούν μια ανακάλυψη όσον αφορά την ανοσία από την COVID-19.

Τα συμπεράσματα

-Η έρευνα περιλαμβάνει την εξέταση 12.180 υπαλλήλων ιατρικού προσωπικού στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Οξφόρδης για 30 εβδομάδες, από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο.

-Οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό προσωπικό για αντισώματα, για να δουν εάν είχαν μολυνθεί και συνέχισαν να τους ελέγχουν για κορονοϊό, ερευνώντας εάν η ομάδα των εργαζομένων που είχαν ήδη νοσήσει είχαν τον ίδιο αριθμό επαναμολύνσεων με την ομάδα που δεν είχε νοσήσει.

-Ανακάλυψαν λοιπόν πως 89 εργαζόμενοι από τους 11.052 υπαλλήλους των νοσοκομείων δεν είχαν αντισώματα ενώ είχαν νοσήσει και εμφάνισαν συμπτώματα, ενώ κανείς από τους 1.246 υπαλλήλους με αντισώματα δεν ανέπτυξε νέα μόλυνση με συμπτώματα.

-Οι εργαζόμενοι με αντισώματα ήταν απίθανο να νοσήσουν από κορονοϊό χωρίς να δείξουν συμπτώματα, και οι τρεις που βρέθηκαν θετικοί δεν εμφάνισαν συμπτώματα κορονοϊού.

-Βάσει των πορισμάτων, οι ερευνητές συμπέραναν πως η πλειονότητα των εργαζομένων είναι απίθανο να νοσήσουν ξανά από κορονοϊό για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και πως άνθρωποι χωρίς αντισώματα είναι πιθανότερο να νοσήσουν ξανά.

-Οι ερευνητές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν δεδομένα για να κατανοήσουν την πλήρη διάρκεια προστασίας από την επαναμόλυνση.

Η σημασία της έρευνας

“Αυτά είναι σημαντικά νέα. Γνωρίζαμε ήδη από προηγούμενη έρευνα πως τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η τελευταία έρευνα δείχνει πως υπάρχει κάποιος βαθμός ανοσίας σε αυτούς που έχουν μολυνθεί”, σχολίασε ο καθηγητής της Οξφόρδης, David Eyre, και μέλος της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Τα εμβόλια

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παραγάγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης. Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στον πώς ανταποκρίνεται στο εμβόλιο η ηλικιακή ομάδα, η οποία και διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο, εάν προσβληθεί από νέο κορωνοϊό. Οι ερευνητές περιμένουν βεβαίως και τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου για να δουν εάν το εμβόλιο Astra/ Οξφόρδης μπορεί να περάσει τον υψηλό πήχυ, που έθεσαν οι Pfizer/BionTech και η Moderna. 

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε πως το τελικό στάδιο της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα 95% στο εμβόλιο, ενώ και εκείνο της Moderna είναι 94,5% αποτελεσματικό. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =