αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Οι πιο έξυπνοι εργαζόμενοι δεν είναι οι πιο καλοπληρωμένοι- Τι παίζει ρόλο για να φτάσεις σε έναν ελίτ μισθό

Έρευνα: Οι πιο έξυπνοι εργαζόμενοι δεν είναι οι πιο καλοπληρωμένοι- Τι παίζει ρόλο για να φτάσεις σε έναν ελίτ μισθό

Τελικά, ποιοι εργαζόμενοι έχουν τους μεγαλύτερους μισθούς; Μάλλον όχι οι πιο έξυπνοι. Αυτό τουλάχιστον προκείπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Sociological Review τον Ιανουάριο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η υψηλή νοημοσύνη φέρνει μεν υψηλότερο μισθό, αλλά μέχρι ενός σημείου. Καθώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, διαπιστώθηκε ότι το όριο αυτό είναι οι 600.000 σουηδικές κορώνες τον χρόνο (53.700 ευρώ). Όταν οι μισθοί ανεβαίνουν πάνω από αυτό το επίπεδο, η νοημοσύνη δεν αυξάνεται πια. Μάλιστα, το top 1% των καλύτερα αμειβόμενων έχει ελαφρώς χαμηλότερο IQ σε σχέση με όσους βρίσκονται στην ακριβώς χαμηλότερη μισθολογική κατηγορία.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να δείχνουν ότι όσοι έχουν καλές θέσεις εργασίας που πληρώνουν εξαιρετικά υψηλούς μισθούς τις αξίζουν περισσότερο από εκείνους που βγάζουν τα μισά χρήματα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, υπό τον Marc Keuschnigg, καθηγητή αναλυτικής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας.

 «Η ακραία επαγγελματική επιτυχία οφείλεται περισσότερο σε οικογενειακούς παράγοντες ή στην τύχη παρά στην ικανότητα», προσθέτουν οι συγγραφείς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν 59.387 άνδρες γεννημένοι στη Σουηδία. Καταγράφηκαν οι γνωστικές ικανότητές τους  σε ηλικία 18 ή 19 ετών και στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν τις απολαβές τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 11 ετών, δηλαδή όταν βρίσκονταν σε ηλικία μεταξύ 35 και 45 ετών.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα τυποποιημένο τεστ νοημοσύνης στο οποίο υποβλήθηκαν οι άνδρες στο πλαίσιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τους. Αυτό περιλάμβανε δοκιμασίες λεκτικής κατανόησης, τεχνικής κατανόησης, ικανότητας κατανόησης του χώρου και λογικής. Οι γυναίκες και οι μετανάστες δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη επειδή η στρατιωτική θητεία δεν ήταν υποχρεωτική για αυτές τις ομάδες μεταξύ 1971-77 και 1980-99, όταν καταγράφηκαν τα αρχικά δεδομένα.

Βέβαια, η έρευνα δεν μέτρησε άλλες ικανότητες, όπως για παράδειγμα οι καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος και  οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν έναν εργαζόμενο να επιτύχει καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις. Και την ίδια στιγμή, οι συντάκτες της έρευνας αναγνωρίζουν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να μην επιλέγουν πάντα την πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά, αλλά να προτιμούν μια θέση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή αντίκτυπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 15 =