αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές ακινήτων σε Κολωνάκι και Εξάρχεια (ακόμα κι αν βρίσκονται δίπλα)

Έρευνα: Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές ακινήτων σε Κολωνάκι και Εξάρχεια (ακόμα κι αν βρίσκονται δίπλα)

Με τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, δύο αγορές που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά αλλά πολύ μακριά σε τιμές ξεκινά η νέα προσπάθεια καταγραφής των πραγματικών τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

Η έρευνα που γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Property Market Technologies και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Φώτη Μουζάκη κινείται γύρω από το «τυπικό ακίνητο». Δηλαδή ένα διαμέρισμα με κοινά χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή. Για την συγκεκριμένη έρευνα το «τυπικό ακίνητο» είναι 100 τμ, δευτέρου ορόφου και 20ετίας. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της έρευνας, είναι ότι τα δεδομένα προέρχονται από μεσίτες και είναι πραγματικά, δεν αφορούν δηλαδή ζητούμενες τιμές αλλά τιμές με τις οποίες έκλεισαν οι συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων τα ενοίκια κυμαίνονται στα 6,9 ευρώ ανά τετραγωνικό και οι τιμές πώλησης στα 1.184 ευρώ/τμ. Πιο ακριβά είναι τα διαμερίσματα στην περιοχή του Λυκαβηττού με τις τιμές ενοικίασης να διαμορφώνονται στα 8,9 ευρώ/τμ και τις τιμές πώλησης στα 1.661 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στην Πλατεία Κολωνακίου οι τιμές πώλησης για δυάρια διαμορφώνονται στα 2.691 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνοντα στα 10,5 ευρώ/τμ. Όσο πλησιάζουμε προς την Πλατεία Μαβίλη οι τιμές υποχωρούν φτάνοντας στα 2.138 ευρώ/τμ για πώληση και στα 9,3 ευρώ/τμ για ενοικίαση.

Η έρευνα ξεκινά από τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι αλλά πρόθεση του Συλλόγου Μεσιτών είναι να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 11 =