αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα ΕΒΕΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης. 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία

Έρευνα ΕΒΕΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης. 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία

Βαρύ είναι το πλήγμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας και του περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν πολλοί επιχειρηματίες, τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή.

Είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΕΒΕΑ η εταιρεία Alco το διάστημα 19-26 Οκτωβρίου 2020 σε δείγμα 400 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση). 

Όπως προκύπτει από την έρευνα:

Καθολική αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ, εννέα στις 10 επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Το πλήγμα είναι μεγάλο για το 65% των επιχειρήσεων (22% πολύ – 43% αρκετά), ενώ σχετικά περιορισμένο είναι για ένα πρόσθετο 25% των επιχειρήσεων.

Σημαντική μείωση εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 80,5% δηλώνει μείωση εσόδων. Η πλειονότητα, μάλιστα, το 49,5% δηλώνει μείωση που ξεπερνά σε ποσοστό το 20%, σε σχέση με το 2019. Το 28% αναφέρει μείωση από 21% – 40%, ενώ το 21,5% αναφέρει μείωση πάνω από 41%.

Η εκτίμηση για το 2020, καταλήγει σε περιορισμό της πτωτικής πορείας των εσόδων και όχι ανάκαμψή τους, αφού το 54% των επιχειρήσεων αναμένει νέα μείωση εσόδων, μικρότερη, όμως, σε σχέση με τη σημερινή. 

Έντονη χρήση των μέτρων στήριξης που θέσπισε η Πολιτεία, από όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ. Κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση αξιοποίησε 1,5 μέτρα στήριξης. Μεγαλύτερη χρήση είχαν η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων (44%), η επιστρεπτέα προκαταβολή (38%), η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (30%) και η μείωση ενοικίου (25%).

Αξιολόγηση σε σχέση με την επάρκεια των μέτρων στήριξης και την αντίληψη για τις δυνατότητες της Πολιτείας να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (65%), θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή, έναντι του 26% που τα θεωρεί επαρκή.

Την ίδια στιγμή, το 70% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, έκανε λόγο για σημαντικό πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις και ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρω.

«Η ανάγκη» τονίζει ο κ. Μίχαλος «γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με τα τοπικά γενικά lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες αλλά και το “λουκέτο” στην εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων, όπως ήδη επεσήμανα από την πρώτη ημέρα, δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν».

Τονίζει ότι, «για να βγει η χώρα νικήτρια από την πανδημία θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση. Και σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο όλων είναι να καταστήσουμε ισχυρή τη δημόσια υγεία, στόχος που δεν σχετίζεται με το λουκέτο στις επιχειρήσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =