αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Δουλειά που δεν έχει σχέση με το πτυχίο του, κάνει περίπου 1 στους 3 νέους στην Ελλάδα

Έρευνα: Δουλειά που δεν έχει σχέση με το πτυχίο του, κάνει περίπου 1 στους 3 νέους στην Ελλάδα

«Φορτωμένοι» με πτυχία, αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά αντίστοιχη των επαγγελματικών προσόντων τους. Αυτή είναι η κατάσταση για πολλούς νέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ), σχεδόν σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, παρατηρείται εργασιακή υποτίμηση απασχολούμενων με υψηλά μορφωτικά προσόντα και παράλληλα μαθησιακή καθήλωση των εργαζομένων με χαμηλότερη μόρφωση.

Όσον αφορά το μεγάλο κεφάλαιο της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στη χώρα μας, το 33,9% των εργαζομένων απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζεται σε θέσεις εντελώς διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από αυτό των σπουδών του. Μακράν το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζουν οι απόφοιτοι γεωπονικών και κτηνιατρικών σπουδών, με το 73% των πτυχιούχων που εργάζονται, να απασχολούνται σε θέσεις διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου. Πολύ υψηλά ποσοστά αναντιστοιχίας εμφανίζουν επίσης οι πτυχιούχοι καλών τεχνών και ανθρωπιστικών σπουδών (51,9%), ενώ ακολουθούν οι σπουδές μηχανικού και δομικών έργων (48%) και οι σπουδές στις θετικές επιστήμες και στην πληροφορική (46%).

Αντιθέτως, τα δεδομένα παρουσιάζονται πιο ευοίωνα για τους αποφοίτους σπουδών παροχής υπηρεσιών (10,8%) αλλά και για τους πτυχιούχους σχολών κοινωνικών επιστημών, νομικής και διοίκησης επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων το ποσοστό οριζόντιας αναντιστοιχίας κυμαίνεται στο 15,7%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + sixteen =