αρχικηVIRALΈρευνα: Γιατί οι άντρες κάτω των 30 ετών κάνουν «χλιαρές» χειραψίες

Έρευνα: Γιατί οι άντρες κάτω των 30 ετών κάνουν «χλιαρές» χειραψίες

Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που κάνεις με κάποιον όταν τον γνωρίζεις. Η χειραψία. Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφτεί για το πως πρέπει να κάνεις μια σωστή χειραψία. Τώρα έρχεται μια έρευνα να βάλει ένα άλλο στοιχείο στην συζήτηση. Απαντά στο γιατί οι άντρες κάτω των 30 ετών κάνουν «χλιαρές» χειραψίες.

Για τις ανάγκες τις σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Journal Of Hand Therapy, οι επιστήμονες ζήτησαν από 237 εθελοντές, άντρες και γυναίκες, να σφίξουν όσο πιο δυνατά μπορούσαν ένα δυναμόμετρο χειρός -ένα όργανο που έχει σαν σκοπό του τη μέτρηση της δύναμης που μπορεί να ασκήσει η παλάμη. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες που ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ των 20-24 ετών μπορούσαν να ασκήσουν κατά μέσο όρο δύναμη 46 και 45 κιλών αντίστοιχα με το δεξί και το αριστερό τους χέρι -επιδόσεις που, ωστόσο, φαντάζουν «λίγες» σε σχέση με τον μέσο όρο των 55 και 47,5 κιλών που είχε σημειώσει το ίδιο ηλικιακό γκρουπ σε αντίστοιχη μέτρηση που είχε πραγματοποιηθεί το μακρινό 1985.

ανάλογη πτώση παρατηρήθηκε και στο ηλιακό γκρουπ 25-29 ετών, με τους άντρες που ανήκαν στη συγκεκριμένη ομάδα να σημειώνουν επιδόσεις που υπολείπονταν κατά 12 και 8,5 από εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από τριάντα περίπου χρόνια.

Πως εξηγείται όμως αυτό το φαινόμενο; «Ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει αλλάξει δραματικά από το 1985, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανάλογη καταγραφή» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας Elizabeth Fain, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα εργοθεραπείας του πανεπιστημίου Winston-Salem στις ΗΠΑ. «Ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα της έρευνας δε θα πρέπει να προξενούν έκπληξη αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του εργατικού δυναμικού έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να απασχολείται στον αγροτικό ή βιομηχανικό τομέα και έχει απορροφηθεί σε αυτόν της παροχής υπηρεσιών και, πιο πρόσφατα, σε εκείνον της τεχνολογίας», καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + ten =