αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρευνα: Γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί στο Instagram σε σύγκριση με το Facebook

Έρευνα: Γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί στο Instagram σε σύγκριση με το Facebook

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις περισσότερους από έναν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το LinkedIn. Και παρόλο που ο βασικός σκοπός και των τεσσάρων είναι να συνδέεσαι ψηφιακά με νέους και παλιούς φίλους, έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως παρουσιάζεις ένα διαφορετικό προφίλ ανάλογα με το ποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείς; Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, χωρίς φυσικά να το κάνεις επίτηδες. Μία νέα έρευνα των Penn State University και King’s College του Λονδίνου, αποδεικνύει ότι υποσυνείδητα προσαρμόζεις το ψηφιακό σου προφίλ σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς.

Τι λέει η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 100.000 προφίλ χρηστών των πιο διαδεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, Twitter, Instagram και LinkedIn και ανακάλυψαν πως χωρίς να το αντιλαμβάνονται, πολλοί από αυτούς ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε πλατφόρμας, υιοθετούσαν μία διαφορετική online συμπεριφορά. Γιατί το έκαναν αυτό; Λόγω της έντονης επιθυμίας τους να ταιριάξουν με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι χρήστες υιοθετούν ασυναίσθητα μία συγκεκριμένη συμπεριφορά προκειμένου αυτή να ταιριάξει στο κάθε μέσο. Αναλύοντας τις φωτογραφίες των προφίλ και τα βιογραφικά των χρηστών, παρατήρησαν πως στις φωτογραφίες που αναρτούσαν οι γυναίκες στο Facebook και το Instagram δεν φορούσαν γυαλιά μυωπίας, ενώ αντίθετα φορούσαν στην φωτογραφία τους στο Linkedin. Για παράδειγμα, μία ανάρτησή στο Facebook με φωτογραφία από τις διακοπές σου, δεν θα ταίριαζε στο LinkedIn. Αντίστοιχα μία αλλαγή στο βιογραφικό σου δεν θα ενδιέφερε τους φίλους σου στο Instagram.

Η έρευνα ωστόσο προχωράει ένα βήμα παραπέρα και υπογραμμίζει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας και πως μπορούν να διαστρεβλώσουν ακόμα και την εικόνα που έχουμε για εκείνον.

“Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούμε σε αυτά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε στον ψηφιακό κόσμο” υποστηρίζει ο Nisanth Sastry, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − four =