αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈξω από την λίστα του ΟΑΕΔ 40.000 άνεργοι από το καλοκαίρι

Έξω από την λίστα του ΟΑΕΔ 40.000 άνεργοι από το καλοκαίρι

Με ποινές που φτάνουν έως και τη διαγραφή τους από τη λίστα του ΟΑΕΔ κινδυνεύουν 40.000 μακροχρόνια άνεργοι που δηλώνουν ψευδή στοιχεία, ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του εργασιακούς τους συμβούλου.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται το ξεκαθάρισμα της λίστας των ανέργων από κάποιους επιτήδειους με μεγάλα εισοδήματα, που, μέχρι τώρα, εκμεταλλεύονταν το σύστημα.

Στο εξής θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους είναι αγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος είναι άγαμος και έχει εισόδημα 14.000 ευρώ και πάνω ή είναι έγγαμος και έχει ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ και πάνω, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει συγκεκριμένες παροχές που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από όσα ανακάλυψαν από διασταυρώσεις αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και της ΑΑΔΕ. Έτσι περίπου 40.000 πολίτες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, ενώ οι 27.021 εξ αυτών δηλώνουν άνεργοι ενώ έχουν εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Επίσης 12.949 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ενώ δηλώνουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

Ετσι από το καλοκαίρι και αφού προηγηθεί η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, θα γίνει το ξεκαθάρισμα της λίστας των μακροχρόνια άνεργων, κίνηση η οποία συνταντά τις έντονες αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «τιμωρία» την πρόβλεψη διαγραφής ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού.

Ποιες παροχές χάνονται

  • Μοριοδότηση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ
  • Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία
  • Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  • Παροχές δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού
  • Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων
  • Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα
  • Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών.

Ποιες παροχές εξαιρούνται

Τα εισοδηματικά κριτήρια, που εισάγονται, δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία. Αυτές είναι η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τις οποίες θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.

Επίσης εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, η χορήγηση του οποίου συνεχίζει κανονικά, χωρίς να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ωστόσο το επίδομα χάνεται αν ο δικαιούχος του αρνηθεί πάνω από 3 φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την πρόσφατη αμοιβή του και τον τόπο εργασίας του. Ο άνεργος διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ διακόπτεται και η καταβολή του επιδόματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − ten =