αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι ψυχολογικά τρικ για να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάτι με το οποίο έχει «κολλήσει» το μυαλό σου

Έξι ψυχολογικά τρικ για να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάτι με το οποίο έχει «κολλήσει» το μυαλό σου

Είτε έχετε εμμονή σε μια καλή σκέψη, είτε σε μια κακή σκέψη, νιώθετε το μυαλό σας να έχει «κολλήσει» εκεί. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι και αυτό γίνεται ένα πρόβλημα για εσάς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε μπροστά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξουμε το μυαλό μας μερικές φορές ή μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε έναν τρόπο που να λειτουργεί για εσάς.

Εδώ είναι λοιπόν 6 ψυχολογικά τρικ για να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάτι με το οποίο έχει «κολλήσει» το μυαλό σου. Και να προχωρήσεις προς τα εμπρός.

1# Αντιμετώπισε το πρόβλημα στη ρίζα του. Το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι, είναι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Σε τι είναι αυτό που είναι τόσο προσηλωμένο το μυαλό σου;

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει και μην φοβάστε να… σκάψετε λίγο πιο βαθιά. Αυτό που πραγματικά προσπαθείτε να αποφύγετε μπορεί να μην είναι πάντα αυτό που νομίζετε ότι είναι. Για παράδειγμα, μπορεί να αγχώνεστε για μια παρουσίαση στη δουλειά. Αποφασίσατε ότι θέλετε να σταματήσετε να σκέφτεστε την παρουσίαση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η παρουσίαση δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που σας ενοχλεί. Αλλά το γεγονός ότι φοβάστε το αφεντικό σας, είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα και δεν θα εξαφανιστεί ακόμα κι αν σταματήσετε να σκέφτεστε την παρουσίαση.

Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα με το αφεντικό σας. Υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί του; Μπορείτε να μιλήσετε με κάποιο άλλο στέλεχος εάν υπάρχει ένα συνεχές πρόβλημα όπως ο εκφοβισμός ή η παρενόχληση; Υπάρχει κάποια άλλη λύση; Αντιμετωπίζοντας το πραγματικό ζήτημα, βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση της πραγματικής λύσης.

2# Μίλα για αυτό (και μετά προχώρα). Μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει να βγάλουμε τις σκέψεις μας από το κεφάλι μας, αντί να τις «εμφιαλώσουμε» στο μυαλό μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μιλήσουμε με ένα αγαπημένο πρόσωπο που πραγματικά εμπιστευόμαστε.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με το πρόβλημα – μιλήστε για το πώς σας κάνει να νιώθετε, ποια αποτελέσματα σας κάνουν να αγχώνεστε ή να ενθουσιάζεστε, καθώς και γιατί θέλετε να σταματήσετε να το σκέφτεστε. Όσο πιο ανοιχτός μπορείτε να είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να κλείσετε την πόρτα σε αυτό το πρόβλημα σύντομα.

3# Κράτα το μυαλό σου απασχολημένο με άλλα πράγματα. Είτε προσπαθείτε να αποφύγετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι, είτε προσπαθείτε να παραμείνετε ήρεμοι και να σταματήσετε να ενθουσιάζεστε υπερβολικά για κάτι σπουδαίο, το να παραμένετε απασχολημένοι με κάτι άλλο, είναι η τέλεια λύση. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο με άλλα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να ξοδεύετε πολύ χρόνο με φίλους, άθληση ή να κάνετε κάτι απλό όπως παζλ, ώστε ο εγκέφαλός σας να εστιαστεί σε αυτό. ‘Η ακόμα και να παρακολουθήσετε μια υπέροχη εκπομπή.

4# Οτιδήποτε κι αν είναι, θα περάσει. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολο – αλλά βοηθάει. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι σκέψεις δεν θα σας βασανίζουν για πάντα και ότι σύντομα θα απαλλαγείτε από οτιδήποτε σας απασχολεί, θα είναι πιο εύκολο να αφήσετε αυτά τα πράγματα να φύγουν και να σταματήσετε να προσηλώνεστε εκεί. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτή η σκέψη δεν θα σας ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη. Ετσι θα σταματήσετε ευκολότερα να έχετε εμμονή και να τη σκέφτεστε.

5# Κάνε πράγματα αυθόρμητα. Μερικές από αυτές τις προτάσεις απευθύνονται περισσότερο σε άτομα που δυσκολεύονται να σταματήσουν να εστιάζουν σε μια αρνητική σκέψη. Τι γίνεται όμως αν προσπαθείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι για το οποίο είστε ενθουσιασμένοι;

Εάν είστε πολύ ενθουσιασμένοι με κάτι, υπάρχει πιθανότητα να τα έχετε κάνει ένα ολόληρο πλάνο στο μυαλό σας. Αυτό είναι υπέροχο από πολλές απόψεις, αλλά μπορεί επίσης να σε κάνει να γίνεσαι εμμονικός με τις μικρές λεπτομέρειες. Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε να σκεφτείτε κάτι που έχετε σχεδιάσει, μπορείτε να κάνετε μερικά μικρά βήματα.

Για παράδειγμα, προσπαθήστε να κάνετε κάποια απρογραμμάτιστα πράγματα! Δεν χρειάζεται να… εμφανιστείτε σε ένα αεροδρόμιο και να κάνετε κράτηση για την επόμενη πτήση, μην ανησυχείτε. Μπορεί να είναι κάτι όπως το να καλέσετε κάποιον χωρίς να το προγραμματίσετε νωρίτερα, να πιείτε έναν καφέ μόνο και μόνο επειδή περάσατε από κάπου που φαίνεται ωραίο ως μέρος ή να βρείτε ένα μέρος για δείπνο χωρίς να κάνετε κράτηση πρώτα. Όσο περισσότερο αισθάνεστε άνετα με το να μην σχεδιάζετε πράγματα ή να μην γνωρίζετε τις ακριβείς, μικροσκοπικές λεπτομέρειες, τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να χαλαρώνετε.

6# Ξεκουράσου. Εάν δυσκολεύεστε να αφήσετε μια συγκεκριμένη σκέψη, ίσως χρειαστείτε περισσότερη ξεκούραση! Οταν είμαστε κουρασμένοι, το μυαλό μας μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Αν δεν κοιμόμαστε ή δεν χαλαρώνουμε αρκετά, τα επίπεδα άγχους μας αυξάνονται, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι το μυαλό μας συνδέεται με μια σκέψη και ξαφνικά αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε. Να θυμάστε ότι πράγματα όπως η υγιεινή διατροφή, λίγη άσκηση, αρκετό νερό, το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας, όλα κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Εάν παλεύετε με τις σκέψεις σας και νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο του μυαλού σας αυτή τη στιγμή, εστιάστε στην ευημερία σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρία Αρχοντάκη σε βοηθά να διαχειριστείς το στρες, μέσω της γιόγκα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 4 =