αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι τρόποι για να αποκτήσεις περισσότερη σοφία. Πριν… γεράσεις

Έξι τρόποι για να αποκτήσεις περισσότερη σοφία. Πριν… γεράσεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σοφίας και γνώσης; Kαι τα δύο αναφέρονται στην απόκτηση και επεξεργασία πληροφοριών, αλλά έχουν λίγο διαφορετικές χρήσεις. Η γνώση είναι μια συλλογή πληροφοριών που έχετε μάθει και κατανοήσει. Η σοφία προχωρά ένα βήμα παραπέρα καθώς παίρνει τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει και τις εφαρμόζει σε μια κατάσταση.

Μπορεί να είναι ενέργειες που κάνετε πράξη ή διαπροσωπικές σχέσεις.

Για παράδειγμα, μπορείς να διαβάσεις 100 βιβλία για την ξυλουργική και να την γνωρίζεις σε βάθος θεωρητικά, αλλά μόνο μέσω της πρακτικής μπορείς να αποκτήσεις τη σοφία να ξέρεις πότε να μετακινήσεις ένα κομμάτι βελανιδιάς σε έναν τόρνο λόγω του τρόπου με τον οποίο αλλάζει το άρωμά του.

Με τους απλούστερους όρους, η σοφία είναι γνώση στην πράξη.

Εδώ είναι 6 τρόποι για να αποκτήσεις περισσότερη σοφία. Πριν… γεράσεις. Είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης λίστας του a conscious rethink.

Αποκτήστε όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες

Η σοφία δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί. Σε αντίθεση με τη γνώση, η οποία μπορεί να συλλεχθεί μέσω της μελέτης και της παρατήρησης, η σοφία μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσω της εμπειρίας. Ετσι, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε σοφία είναι να βγείτε εκεί έξω και να ζήσετε. Θα μαζέψετε εμπειρία απλώς βιώνοντας καταστάσεις από πρώτο χέρι.

Εάν μπορείτε να ταξιδέψετε, κάντε το όσο πιο συχνά γίνεται. Να συμμετέχετε σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών εάν είστε ακόμα στο πανεπιστήμιο – κατά προτίμηση σε ένα μέρος που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ζείτε τώρα. Εάν είστε πιο μεγάλοι, σκεφτείτε να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.

Περισσότερος χρόνος για διάβασμα, λιγότερη… τηλεόραση

Φροντίστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διαβάζετε όσο πιο συχνά γίνεται. Επιπλέον, διαβάστε μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων σε διάφορα είδη και θέματα. Αυτός ο τύπος ενεργητικής μάθησης σας κρατά αφοσιωμένους και… σώζει τα μάτια σας από την πίεση να κοιτάτε επί ώρες στις οθόνες.

Διαβάστε για θέματα που αγαπάτε και για αυτά που δεν έχετε ακούσει ποτέ. Εμβαθύνετε στην ιστορία, τις βιογραφίες, τη μη μυθοπλασία και τη φύση. Μάθετε για τους αρχαίους πολιτισμούς και τις σύγχρονες επιστήμες και εξοικειωθείτε με όσα περισσότερα διαφορετικά θέματα μπορείτε. Θυμήσου και το άρθρο: O Bill Gates προτείνει να διαβάσεις αυτά τα 5 βιβλία μέσα στις γιορτές.

Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να κάνει λάθη

Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να αποτυγχάνει, ούτε να κάνει λάθη- ειδικά σε δημόσια θέα. Αυτό μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους πίσω. Σίγουρα, μπορεί να αποφύγουν το μπέρδεμα (ειδικά μπροστά σε άλλους ανθρώπους), αλλά ο μόνος τρόπος για να μάθουν οτιδήποτε είναι μέσω δοκιμής και λάθους. Ξέρεις πόσες φορές έπεσες όταν μάθαινες να περπατάς; Ακριβώς – πολλές φορές.

Μπορείτε να διαβάσετε πολλά βιβλία για ένα θέμα και να παρακολουθήσετε χιλιάδες διαδικτυακά σεμινάρια, αλλά θα βελτιώσετε τις δεξιότητές σας μόνο κάνοντας τα. Αυτό θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πολλών λαθών.

Το κλειδί εδώ είναι να μάθουμε από αυτά τα λάθη. Κάθε φορά που αποτυγχάνετε σε κάτι, μαθαίνετε μια νέα τεχνική για να αποφύγετε αυτό το σφάλμα στο μέλλον. Επιπλέον, μπορείτε να μεταδώσετε αυτή τη σοφία σε άλλους, αποφεύγοντάς τους έτσι να κάνουν και αυτά τα λάθη.

Άκου

Ένα άτομο με γνώση που δεν έχει εμπειρία ζωής θα είναι συχνά πολύ ενθουσιώδες όταν μιλάει για το θέμα που αγαπά περισσότερο. Τέτοιοι τύποι μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς στο θέμα και να αναφέρουν συνεχώς την θεωρία που έχουν απομνημονεύσει. Εάν αυτό το άτομο έχει «βυθιστεί» π.χ. στον ακαδημαϊκό χώρο, μπορεί να αναφέρεται τακτικά στο πτυχίο του, αποδεικνύοντας έτσι ότι γνωρίζει για τι μιλάει.

Αντίθετα, ένα σοφό άτομο (ή κάποιος που βρίσκεται σε έναν δρόμο για να γίνει σοφός) έχει πλήρη επίγνωση ότι έχει ακόμα πολλά να μάθει. Η γνώση και η αλήθεια βρίσκονται πάντα σε διαδικασία ανάπτυξης και επέκτασης. Έτσι, αφήστε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο για να μάθετε και να αναπτυχθείτε.

Ανοιχτό μυαλό

Μπείτε σε διάφορες καταστάσεις χωρίς προκαταλήψεις ή κρίση και απλώς παρατηρήστε τι συμβαίνει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά αν έχουν ήδη μια συναισθηματική προσκόλληση σε μια τεχνική, μια κατάσταση, μια φιλοσοφία κ.λπ.

Το κλειδί εδώ είναι να προσπαθήσετε να μην έχετε προκατάληψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά να λαμβάνετε όλες τις πληροφορίες ουδέτερα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας για να εξετάσετε πώς αυτές οι πληροφορίες ισχύουν για τη δική σας ζωή και τι να κάνετε για αυτό.

Αισθανθείτε άνετα με τις δυνητικά αντικρουόμενες ιδέες

Ο Scott Fitzgerald είπε κάποτε: «Το τεστ για μία υψηλή νοημοσύνη είναι η ικανότητα να έχεις στο μυαλό δύο αντίθετες ιδέες ταυτόχρονα και να διατηρείς την ικανότητα να λειτουργείς».

Δύο ιδέες μπορεί να φαίνονται να συγκρούονται αλλά συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με αντίθετες ιδέες που ισχύουν και οι δύο, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν αρκετά άβολα. Οι περισσότεροι προτιμούν να αγνοούν πολλά έγκυρα σημεία και επιχειρήματα για την μία ιδέα/άποψη, απλώς και μόνο επειδή προτιμούν την άλλη. οΟ καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε σοφία είναι να αναγνωρίσετε ότι οι διαφορετικές οπτικές μπορεί να είναι πραγματικές και έγκυρες. Επιπλέον, το γεγονός ότι δύο ιδέες ή οι απόψεις είναι διαφορετικές, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αντικρουόμενες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + seven =