αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί ναρκισσιστές και οι ψυχοπαθείς, για να σε κάνουν να σιωπήσεις

Έξι τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί ναρκισσιστές και οι ψυχοπαθείς, για να σε κάνουν να σιωπήσεις

Έχουμε ξανά μιλήσει για τους ναρκισσιστές και τους ψυχοπαθείς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τέτοια άτομα στον κύκλο μας.

Πρόκειται για τοξικούς ανθρώπους, που συνήθως εκμεταλλεύονται, υποτιμούν και πληγώνουν τους φίλους, τους συνεργάτες ή μέλη της οικογένειας τους.

Χρησιμοποιούν μια πληθώρα τακτικών μέσω των οποίων διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, εκτρέπουν την ευθύνη προς τα θύματα τους, και τελικά καταφέρνουν να πάρουν αυτό που θέλουν.

Τώρα λοιπόν θα δούμε 6συνηθησμένες τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί ναρκισσιστές και οι ψυχοπαθείς, για να σε κάνουν να σιωπήσεις. Και φυσικά να σε «ελέγξουν», για να πετύχουν τον σκοπό τους.

1# Ανούσιες συζητήσεις. Εάν πιστεύετε ότι πρόκειται να κάνετε μια στοχευμένη συζήτηση με κάποιον που είναι τοξικός, μάλλον θα πέσετε έξω. Οι κακοήθεις ναρκισσιστές χρησιμοποιούν ανούσιες συζητήσεις για να σας αποπροσανατολίσουν και να σας βγάλουν εκτός πορείας εάν διαφωνείτε μαζί τους ή τους αμφισβητήσετε με οποιονδήποτε τρόπο. Το κάνουν αυτό για να σας μπερδέψουν και να σας απογοητεύσουν, να σας αποσπάσουν την προσοχή από το κύριο πρόβλημα και να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι που είστε άνθρωπος με δικές σας σκέψεις και συναισθήματα, που μπορεί να διαφέρουν από τα δικά τους.

Αφιερώστε έστω και 10 λεπτά σε έναν τσακωμό με έναν τοξικό ναρκισσιστή και θα σε λιγο θα αναρωτιέστε… πώς ξεκίνησε η διαμάχη. Απλώς διαφώνησες μαζί τους για τον παράλογο ισχυρισμό τους ότι ο ουρανός είναι κόκκινος και τώρα ολόκληρη η παιδική σου ηλικία, η οικογένεια, οι φίλοι, η καριέρα και οι επιλογές του τρόπου ζωής σου έχουν δεχθεί επίθεση. Κάθε φορά που προσπαθείτε να δώσετε ένα point που αντικρούει τους γελοίους ισχυρισμούς τους, τους τροφοδοτείτε για να κάνουν το παιχνίδι τους. Μην τροφοδοτείτε τους ναρκισσιστές – αντίθετα, πρέπει να καταλάβετε ότι η καταχρηστική συμπεριφορά τους είναι το πρόβλημα, όχι εσείς. Κόψτε την αλληλεπίδραση αμέσως μόλις δείτε κάτι τέτοιο.

2# Συγκαλυμμένες ή φανερές απειλές. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν παράλογες απαιτήσεις από τους άλλους – ενώ επίσης σας τιμωρούν επειδή δεν ανταποκρίνεστε στις αδύνατες προσδοκίες τους. Αντί να αντιμετωπίζουν ώριμα τις διαφωνίες ή τους συμβιβασμούς, έχουν σκοπό να σας αποσπάσουν από το δικαίωμά σας να έχετε τη δική σας ταυτότητα και οπτική, προσπαθώντας να σας ποτίσουν με φόβο για τις συνέπειες της διαφωνίας ή της μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις τους. Για αυτούς, οποιαδήποτε συζήτηση καταλήγει σε ένα τελεσίγραφο και το «κάνε αυτό ή θα κάνω εκείνο» γίνεται η καθημερινή τους τακτική.

3# Προληπτική άμυνα. Όταν κάποιος τονίζει το γεγονός ότι είναι «καλός τύπος» ή «άτομο που πρέπει εμπιστευτείτε αμέσως» ή τονίζει την αξιοπιστία του χωρίς να του το ζητήσετε, να είστε προσεκτικοί. Οι τοξικοί και καταχρηστικοί άνθρωποι συχνά σας λένε ότι πρέπει να τους «εμπιστευτείτε» χωρίς πρώτα να χτίσετε γερά θεμέλια εμπιστοσύνης. Μπορεί να προβάλουν ένα υψηλό επίπεδο συμπάθειας και ενσυναίσθησης στην αρχή της σχέσης σας για να σας εξαπατήσουν, για να αποκαλύψουν την πραγματική εικόνα τους αργότερα.

4# Δοκιμάζουν τα όρια σου. Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να δοκιμάζουν τα όριά σας για να δουν ποια από αυτά μπορούν να παραβιάσουν. Όσο περισσότερες παραβιάσεις είναι σε θέση να διαπράξουν χωρίς συνέπειες, τόσο περισσότερο θα πιέζουν. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή αντιδράσεις, είναι πιθανό να παραθέσουν γλυκές υποσχέσεις, ψεύτικες τύψεις και κενά λόγια, εξηγώντας πώς πρόκειται να αλλάξουν. Αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συμβεί.

5# Επιθετικά «τρυπήματα» μεταμφιεσμένα σε αστεία. Οι κρυφοί ναρκισσιστές απολαμβάνουν να κάνουν κακόβουλες παρατηρήσεις εις βάρος σας. Αυτές συνήθως «ντύνονται» σαν «αστεία» για να μπορούν να ξεφύγουν και να λένε φρικτά πράγματα, διατηρώντας παράλληλα μια αθώα, ψύχραιμη συμπεριφορά. Ωστόσο, κάθε φορά που εξοργίζεστε με ένα σκληρό σχόλιο τους, σας κατηγορούν ότι δεν έχετε αίσθηση του χιούμορ. Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά στη λεκτική κακοποίηση.

6# Gaslighting. To έχουμε ξανά συζητήσει. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agroknow: Η Ελληνική startup που προβλέπει μέσω τεχνητής νοημοσύνης τους πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − seven =