αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύονται στην δουλειά

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύονται στην δουλειά

Είναι πιθανό να είσαι σε μια δουλειά όπου τα πράγματα… δεν έχουν πάει όπως τα περίμενες. Και είναι σίγουρο ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να πάρεις και εσύ τις αποφάσεις σου. Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να σε θορυβήσουν; Το purpose.gr παραθέτει 6 σημάδια που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύονται στην δουλειά.

#1 Σου δίνουν συνέχεια επιπλέον δουλειά χωρίς να σε ρωτήσουν

Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση: Από καιρό σε καιρό, το αφεντικό σου θα σου αναθέτει project και εργασίες χωρίς να ζητάει τη σύμφωνη γνώμη σου. Αυτό είναι αναμενόμενο και αποτελεί μέρος του ότι είναι υπεύθυνο για το χρονοπρογραμματισμό της εργασίας σου.

Αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό είναι να σου δίνουν συνεχώς επιπλέον εργασίες που αυξάνουν αισθητά το φόρτο εργασίας σου και δεν είναι σύμφωνες με τα καθήκοντά σου. Κάτι που γίνεται ακόμα χειρότερο, όταν οι εργασίες αυτές έρχονται από συναδέλφους και όχι καν από το αφεντικό σου.

#2 Κανείς ποτέ δεν σου λέει ευχαριστώ

Δεν μπορείς να περιμένεις το «ευχαριστώ» από τον προϊστάμενό σου κάθε φορά που κάνεις κάτι που απαιτείται από εσένα, αλλά αν, από την άλλη, δεν αναγνωρίζεται η δουλειά σου, τότε τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά.

Αντί να περιμένεις να ακούσεις καλά λόγια (που δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ), κλείσε ένα ραντεβού με τον προϊστάμενό σου για να του αναφέρεις την εξέλιξη των project τονίζοντας έμμεσα όλα αυτά που έχεις ολοκληρώσει ως τώρα.

#3 Περνάς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας κάνοντας πράγματα που δεν είναι ευθύνης σου

Δουλεύεις πάνω σε πράγματα που δεν είναι ευθύνης σου και σαν αποτέλεσμα δεν έχεις ποτέ το χρόνο να ολοκληρώσεις αυτά που όντως έχεις αναλάβεις. Όμως έτσι χαλάς τη φήμη σου ή αναγκάζεσαι να κάθεσαι μέχρι αργά προκειμένου να τα προλάβεις όλα.

Είναι καλό να θες να βοηθάς τους άλλους, αλλά αν σου παίρνει όλο το διαθέσιμο χρόνο ίσως χρειάζεται να μειώσεις την προθυμία σου και τη διαθεσιμότητα που δείχνεις.

Ή αν βρίσκεις να τρέχεις συνεχώς για διάφορες άσχετες αγγαρείες για το αφεντικό σου (όταν δεν είσαι personal assistant του), τότε είναι καιρός να έχεις μια δύσκολη συζήτηση μαζί του γιατί είναι βέβαια πως σε εκμεταλλεύονται…

#4 Κάνεις τη δουλειά δύο (ή και περισσότερων) ανθρώπων

Ίσως κάποιος συνάδελφος να παραιτήθηκε και τώρα να κάνεις εσύ και τη δουλειά του. Ή οι άλλοι σε ρίχνουν να κάνεις και τις δικές τους εργασίες, όσο οι ίδιοι χαζολογάνε.

Όλοι μας έχουμε μέρες πιο γεμάτες και πιο άδειες, αλλά αν βλέπεις ότι είσαι ο μόνος που πήζει σε καθημερινή και μόνιμη βάση, τότε είναι καιρός να το αναφέρεις στον αφεντικό σου.

Αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς να ξεκινήσεις την κουβέντα, τότε πες κάτι σαν το ακόλουθο:

«Θα ήθελα, αν έχεις κάποιο ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα, να συζητήσουμε μαζί το φόρτο εργασίας και τις προτεραιότητες που πρέπει να έχω καθώς πια αρχίζω να ζορίζομαι με όλες τις δουλειές που μου αναθέτουν. Ποια μέρα θα εξυπηρετούσε να μιλήσουμε;»

#5 Δεν αμείβεσαι σύμφωνα με όσα κάνεις

Αν όλως τα παραπάνω είναι αληθή, και ταυτόχρονα δεν έχεις λάβει κάποια αύξηση ή προαγωγή για όλη την έξτρα δουλειά που βγάζεις, τότε είναι βέβαιο πως σε εκμεταλλεύονται.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτό είναι αν γνωρίζεις πως η επιχείρηση δεν πάει καλά. Τότε μπορείς να αποφασίσεις, αν θα βάλεις «πλάτη» για λίγο μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να σου γίνει αύξηση, μπορείς να ζητήσεις άλλα οφέλη (όπως ευέλικτο ωράριο).

Διαφορετικά, πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσεις μια αύξηση ή προαγωγή σε καλύτερη θέση.

#6 Δεν σου δίνουν άδεια

Παρόμοια με την αμοιβή σου, όταν δουλεύεις πολλές παραπάνω ώρες, τότε σίγουρα αξίζεις να κάνεις κάποια διαλλείματα (ή ρεπό) προκειμένου να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

Αλλά αν το αφεντικό σου σού φωνάζει επειδή έκανες ένα μικρό διάλλειμα ή δεν σε αφήνει να πάρεις άδεια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ανεξαρτήτως του σε τι κλάδο δουλεύεις, ένα καλό αφεντικό και μια καλή εταιρία αναγνωρίζουν την σημαντικότητα του να πάρεις άδεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 16 =