αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια που δείχνουν ότι κουράζεις το μυαλό σου

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι κουράζεις το μυαλό σου

Στην γρήγορη και χαοτική εποχή που ζούμε, μπορείς εύκολα να παρασυρθείς και να κουράσεις το μυαλό σου. Χωρίς καν να το καταλάβεις. Άλλωστε, και το μυαλό σου έχει συγκεκριμένες αντοχές. Aν ξεπεράσεις τα όρια, θα δεις τους διακόπτες… να πέφτουν.

Σε αυτό το σενάριο, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται σωματικά και ψυχικά κουρασμένο, και μη παραγωγικό. Αυτή η ψυχική εξάντληση είναι πιο συχνή σε άτομα που εργάζονται σε αγχωτικά περιβάλλοντα. Ενώ πλέον το βλέπουμε όλο και περισσότερο στους εφήβους και τους μαθητές.

Η παρακάτω λίστα μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι 6 σημάδια που δείχνουν ότι κουράζεις πολύ το μυαλό σου. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα;

Χάνεις το ενδιαφέρον σου

Ένα αίσθημα αποστασιοποίησης, απάθειας και αδιαφορίας είναι μια κοινή ένδειξη ότι μπορεί να είστε ψυχικά κουρασμένοι. Η ψυχική εξάντληση, συνήθως κάνει τους ανθρώπους να χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που συνήθως τους αρέσει να κάνουν. Μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά καθώς αρχίζετε να χάνετε το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά, προχωρώντας σιγά-σιγά μέχρι να μην σας ενθουσιάσει τίποτα πια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

Νιώθεις έναν πονοκέφαλο να εμφανίζεται συχνά

Πολλοί πιστεύουν ότι η ψυχική εξάντληση είναι κάτι που επηρεάζει μόνο το μυαλό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Τα σημάδια της ψυχικής κόπωσης δεν περιορίζονται μόνο σε συναισθηματικές και ψυχικές αλλαγές και διαταραχές. Τα σωματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα συνήθως συνδέονται με αυτό, επομένως, οι τυχαίοι πόνοι στο σώμα και στους μυς είναι μία κοινή ένδειξη ψυχικής κόπωσης. Εάν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται συχνά ένας πονοκέφαλος, εκτός από άλλα σημάδια εξουθένωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποφέρετε από ψυχική εξάντληση.

Δεν έχεις κίνητρα

Όταν κουράσεις υπερβολικά το μυαλό σου, μπορεί κάποια στιγμή να νιώσεις ότι δεν έχεις πλέον κίνητρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σας αφήσει κουρασμένους και απαθείς. Κάποιος νιώθει ανίκανος να εργαστεί, να σπουδάσει ή να κάνει πράγματα που έκανε συνήθως. Για παράδειγμα, κάποιος που του αρέσει να ζωγραφίζει μπορεί να μην έχει πια κίνητρο να ζωγραφίσει. Και, ακόμα κι αν αναγκαστεί να το κάνουν, μπορεί να διαπιστώσει ότι δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Προβλήματα με τον ύπνο

Η αϋπνία είναι ένα από τα κύρια σημάδια ψυχικής κόπωσης. Είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου που επηρεάζει την ικανότητά σας να κοιμάστε, να παραμένετε κοιμισμένοι ή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου που έχετε κάθε βράδυ. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα κάποιου. 

Όλα σου φαίνονται… δύσκολα

Ένα κουρασμένο μυαλό, δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά, να είναι παραγωγικό και να βρει λύσεις στα προβλήματα. Αν έχεις οδηγήσει το μυαλό σου στο burnout, είναι πιθανό από ένα σημείο και μετά να νιώθεις μη παραγωγικός. Και δεν μιλάμε μόνο για τα μεγάλα έργα και τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Ακόμα και μικρά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να σου φαίνονται δύσκολα πλέον.

Ξαφνικά θες να είσαι μακριά από όλους

Καθώς αισθάνεστε αντιπαραγωγικοί και κουρασμένοι, μαζί με πόνους στο σώμα και άγρυπνες νύχτες, ξαφνικά θέλετε να μείνετε μακριά από τους ανθρώπους. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι απομακρύνετε την κοινωνική σας ζωή και μετατρέπεστε σε ένα απομονωμένο άτομο που δεν φαίνεται να θέλει να μιλήσει σε κανέναν. Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεσαι στη δουλειά ή σε κοινωνικό περιβάλλον με την οικογένεια ή τους φίλους σου, νιώθεις ότι αυτοί είναι εκεί απλά για να… σε εκνευρίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θα πετύχετε, αν δεν αντέχετε να είστε λάθος σε κάτι»: 4 συμβουλές καριέρας από ένα 73χρονο δισεκατομμυριούχο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 2 =