αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια που δείχνουν ότι εκτιμάς πραγματικά τον εαυτό σου και την αξία σου

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι εκτιμάς πραγματικά τον εαυτό σου και την αξία σου

Πολλές φορές, στην προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε τους άλλους ή για να φτάσουμε στους μεγάλους στόχους μας, βγαίνουμε… εκτός δρόμου. Ξεχνάμε τον εαυτό μας και παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες. Κάνουμε θυσίες, αλλά δεν παίρνουμε ως αντάλλαγμα αυτό που αξίζουμε.

Το αποτέλεσμα; Η ψυχική και σωματική υγεία μας φθείρεται. Η αλήθεια είναι ότι το να περιμένεις να σε εκτιμήσουν οι άλλοι, πολλές φορές είναι χάσιμο χρόνου. Αν επρόκειτο να το κάνουν, θα το είχαν ήδη κάνει.

Αντί να να περιμένεις τους άλλους ανθρώπους να το κάνουν, ξεκίνα να εκτιμάς εσύ τον εαυτό σου πρώτα από όλα. Εδώ είναι 6 σημάδια που δείχνουν ότι κινείσαι προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν τα βλέπεις σε εσένα, ίσως ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις αυτές τις πρακτικές.

1# Αν είσαι καλός σε κάτι, ποτέ μην το κάνεις δωρεάν. Και μιλάμε για το επαγγελματικό πεδίο. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα: Αρκετές αγγελίες που ζητούν από ανθρώπους να παρέχουν… εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Είτε στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, είτε όχι. Το αντάλλαγμα; Ότι «θα πάρεις εμπειρία», θα «φανεί η δουλειά σου» ή θα πάρεις… δωρεάν προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις. Κάποιοι μάλιστα θα σου προτείνουν να ξεκινήσεις να δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι, με την υπόσχεση ότι στο μέλλον η συνεργασία θα μετατραπεί σε έμμισθη δουλειά. Στην πραγματικότητα, αν αξιολογείς επαγγελματικά τον εαυτό σου με… μηδέν ευρώ, μάλλον δεν θα πάρεις αυτό που αξίζεις.

2# Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις αποφάσεις που παίρνεις. Σταματήστε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και την κρίση σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην φοβάστε να κάνετε λάθη. Ναι, κάντε την έρευνα σας. Αλλά μετά από λίγο, θα πρέπει να αποφασίσετε. Και αφού πάρετε μια απόφαση, σταματήστε να ανησυχείτε για το πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί καλύτερα τα πράγματα. Μόλις αρχίσετε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας, θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα είστε σε θέση να αδράξετε τις ευκαιρίες όταν έρχονται. Και φυσικά θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να πέσετε στην παγίδα της «παράλυσης».

Όπως λέει μια σοφή φράση: Το καλύτερο είναι να πάρεις τη σωστή απόφαση, το δεύτερο καλύτερο είναι να πάρεις την λάθος απόφαση, το χειρότερο από όλα είναι να μην πάρεις καμία απόφαση.

3# Εντοπίζεις τους ανθρώπους που σε «σαμποτάρουν». Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι γύρω σου καλές προθέσεις. Και είναι χρήσιμο να εντοπίζεις τα άτομα εκείνα που σε «σαμποτάρουν», είτε ηθελημένα είτε ακούσια. Δες ποιοι υποβαθμίζουν τα επιτεύγματα ή τα όνειρα σου. Και ποιοι σε κρατούν πίσω με το να σε παρασύρουν σε έναν μη παραγωγικό τρόπο ζωής. Διάβασε και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

4# Δεν συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είναι εύκολο να πέσεις και σε αυτή την παγίδα στην εποχή μας. Όλοι «προμοτάρουν» πόσο καταπληκτικοί είναι στο Instagram. Αλλά δεν έχει νόημα να… τρέχεις πίσω από άλλους και να συγκρίνεσαι μαζί τους συνεχώς. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Προσπάθησε να γίνεις καλύτερος από ότι ήσουν χτες. Και να γίνεις η καλύτερη version του εαυτού σου.

5# Λες όχι όταν χρειάζεται. Τα «όχι» είναι απαραίτητα στη δουλειά και στη ζωή μας γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

6# Ξέρεις σε τι είσαι καλός. Όλοι είναι καλοί σε κάτι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσδιορίσεις σε τι είσαι καλός εσύ. Ακόμα και τα «μικρά tasks» μπορεί να είναι σημαντικά. Για άλλους ανθρώπους μπορεί να φαντάζουν δύσκολα. Βρες τα ταλέντα σου και επένδυσε σε αυτά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =