αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι λόγοι για τους οποίους χάνεις γρήγορα το ενδιαφέρον σου και τα αφήνεις όλα στη μέση

Έξι λόγοι για τους οποίους χάνεις γρήγορα το ενδιαφέρον σου και τα αφήνεις όλα στη μέση

Στην αρχή κάθε χρονιάς, οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουν τους νέους στόχους τους. Αλλά τελικά, λίγοι από αυτούς τους ανθρώπους πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν βάλει. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν τα 2/3 των ανθρώπων εγκαταλείπουν τους στόχους τους μέσα στον πρώτο μήνα κιόλας.

Οι στόχοι μπορεί να ποικίλουν. Ίσως θέλεις να κάνεις μία αλλαγή καριέρας. ‘Η να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι. ‘Η να βελτιώσεις την σωματική σου κατάσταση. Μετά από λίγες εβδομάδες, όμως, έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου. Τελικά, ποιος είναι ο λόγος που δεν καταφέρνεις να φτάσεις στον τελικό προορισμό;

Εδώ είναι 6 πιθανοί λόγοι.

1. Ο στόχος είναι πολύ μεγάλος/τρομακτικός/μακρινός. Ο στόχος σου είναι πολύ μεγάλος και αισθάνεσαι ανεπαρκής. Βλέπεις ένα… βουνό μπροστά σου. Μάλλον σκέφτεσαι: «Σίγουρα, άλλοι άνθρωποι τα έχουν καταφέρει στο παρελθόν, αλλά πιθανότατα ήταν τυχεροί ή είχαν κάποιο είδος ειδικής δεξιότητας ή καλές γνωριμίες ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα συνηθισμένο άτομο σαν εμένα να καταφέρει ποτέ ένα τέτοιο κατόρθωμα». Φυσικά δεν κερδίζεις τίποτα με το να τα σκέφτεσαι όλα αυτά. Σπάσε τον στόχο σε μικρότερα κομμάτια και κάνε το πρώτο βήμα.

2. Έχασες την «μεγάλη εικόνα». Είναι πιθανό να έχεις ξεχάσει ήδη το «γιατί» ξεκίνησες την προσπάθεια σου. Το να διατηρείτε τα κίνητρα σας, μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο όταν επικεντρώνεστε σε καθημερινές εργασίες. Είναι εύκολο να χαθείς μέσα στην γρήγορη καθημερινότητα. Αλλά αν ξεχάσεις το δικό σου «γιατί», δεν θα καταφέρεις να συνεχίσεις την προσπάθεια και να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες για πολύ ακόμα.

3. Είσαι κακός στη διαχείριση χρόνου. Όλοι έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα. Αλλά δεν διαχειριζόμαστε όλοι αποτελεσματικά αυτόν τον χρόνο. Στο τέλος της ημέρας, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού πήγε όλος αυτός ο χρόνος; Έχετε χάσει ποτέ μια ολόκληρη μέρα μπροστά στην τηλεόραση ή στα social media ή στο Netflix; Δεν είναι ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα για να αφοσιωθείτε στον νέο σας στόχο ή δεξιότητα, αλλά ότι σπαταλάτε μεγάλο μέρος της ημέρας σας σε μη παραγωγικές δραστηριότητες.

4. Τα πράγματα είναι συνήθως πιο δύσκολα από ότι νομίζεις. Το βλέπουμε και στο business πεδίο: Πολλοί ξεκινούν ένα δικό τους project, περιμένουν ότι θα γίνουν… εκατομμυριούχοι μέσα σε 1 μήνα, και όταν αυτό δεν συμβεί, τα παρατάνε. Να θυμάσαι: Καμία μεγάλη επιτυχία δεν ήρθε μέσα σε μία νύχτα. Και όλα τα μεγάλα επιτεύγματα έγιναν μέσα από δύσκολο δρόμο. Συνέχισε την προσπάθεια.

5. Θες το τέλειο. Για οποιονδήποτε λόγο, μερικοί από εμάς πιστεύουν ότι είμαστε ιδιοφυΐες και θα πρέπει αυτόματα να είμαστε καλοί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ξεκινάμε. Αν το έχουμε καρφωμένο στο μυαλό μας στις πρώτες μας προσπάθειες, θα τα παρατήσουμε αμέσως. Μισούμε να φαινόμαστε κάτι λιγότερο από τέλειοι. Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθείτε να μάθετε πώς να παίζετε κιθάρα εδώ και λίγο καιρό, αλλά επειδή δεν έχετε τη φυσική ικανότητα… του Jimi Hendrix, τα παρατάτε. Ο αγώνας για την τελειότητα μειώνει την απόλαυση της δραστηριότητας. Δεν δίνετε χώρο στον εαυτό σας να κάνει λάθη- και να μάθει από αυτά τα λάθη.

6. Φοβάσαι. Όλοι έχουμε τους φόβους μας. Αλλά είναι κομβικό να μην τους αφήσουμε να μας κυριεύσουν. Για παράδειγμα, θέλετε πολύ να ταξιδέψετε. Θα χρειαστεί πολλή εξοικονόμηση χρημάτων και προγραμματισμός, τα οποία είστε έτοιμοι να κάνετε. Αλλά αναβάλλετε την κράτηση της πτήσης σας, καθυστερείτε να πάρετε άδεια και τελικά ξοδεύετε τα χρήματα για το ταξίδι σε μια άλλη «έκτακτη ανάγκη». Κάτι συνεχίζει να σας εμποδίζει να κάνετε το ταξίδι που πάντα ονειρευόσασταν. Κάτι σε κρατάει πίσω. Λες ότι θα «ξεκινήσεις εκείνο το project», αλλά δεν το κάνεις ποτέ. Νομίζεις ότι θα αποτύχεις, οπότε δεν προσπαθείς. Έτσι σαμποτάρεις τον εαυτό σου και δεν φτάνεις στον στόχο που θες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =