αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι λόγοι για τους οποίους οι ευφυείς άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι

Έξι λόγοι για τους οποίους οι ευφυείς άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι

Σε παλαιότερο άρθρο μας, γράφαμε για μια περίεργη συνήθεια του Bill Gates:  O διάσημος δισεκατομμυριούχος περνά μια ή δύο εβδομάδες τον χρόνο, μόνος μέσα σε μια καλύβα στο δάσος. Μια τέτοια εβδομάδα την ονομάζει «Think Week».

Ο Gates φτάνει με ελικόπτερο ή υδροπλάνο στην απομονωμένη καλύβα. Περνά τις ώρες του εκεί, διαβάζοντας μηνύματα από εργαζομένους της Microsoft, τα οποία αφορούν νέες καινοτομίες ή πιθανές επενδύσεις. Το κάνει μάλιστα τόσο έντονα, που φτάνει να διαβάζει ως και 18 ώρες την ημέρα.

Αυτή είναι μια σπουδαία τακτική του Bill Gates. H δουλειά που έκανε κατά τις solo εβδομάδες στο παρελθόν, οδήγησαν την Microsoft στο να δημιουργήσει τον Internet Explorer το 1995. Και άλλα διάσημα projects που είδαμε ανά τα χρόνια.

Οι «Think Weeks» του Gates ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80. Αρχικά, πήγαινε στο σπίτι της γιαγιάς του. Καθώς όμως ο Gates εξέλισσε αυτή την τακτική, δεν άφηνε κανέναν να μπαίνει στην καλύβα που βρισκόταν, για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Και δεν είναι ο μόνος που έχει… τέτοιες τάσεις. Πολλοί ευφυείς άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι. Γιατί; Εδώ είναι 6 λόγοι.

1# Δεν χρειάζονται άλλους για να λύσουν τα προβλήματα τους. Η εργασία σε ομάδες μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να λύσουμε προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος της επιτυχίας μας. Η ικανότητα να συνεννοηθούμε για να μοιραστούμε δεξιότητες και γνώσεις βοήθησε σημαντικά την πρόοδό μας. Αλλά οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στην ομάδα θα μπορούσαν να βασίζονται λιγότερο σε άλλους. Θεωρείται ότι η νοημοσύνη αναπτύχθηκε στους ανθρώπους ως ένας τρόπος αντιμετώπισης ιδιαίτερων προκλήσεων. Έτσι, όσο πιο έξυπνοι είστε, τόσο λιγότερο θα βασίζεστε στην ομάδα για υποστήριξη. Με απλά λόγια, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι λύνουν τα προβλήματά τους και έτσι δεν χρειάζονται τόσο πολύ άλλους ανθρώπους.

2# Τους βοηθά να είναι πιο παραγωγικοί. Το να είσαι κοντά με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά για ένα πολύ έξυπνο άτομο μπορεί γρήγορα να γίνει «χάσιμο χρόνου». Η παρέα, η συνομιλία και η απόλαυση της παρέας των άλλων αποσπούν την προσοχή από πιο παραγωγικές εργασίες. Εάν έχετε δεσμευτεί να βελτιώσετε τον εαυτό σας, τότε η ανάγνωση, η γραφή, η μάθηση, η μελέτη, η δημιουργία και η σκέψη είναι μια καλύτερη επένδυση χρόνου.

3# Έχουν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν. Κάπως έτσι επιστρέφουμε… στο παράδειγμα του Bill Gates. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι και αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι μεγάλες ιδέες. Μόνοι. Αντί να καταλήξουν γρήγορα σε συμπεράσματα, είναι πιο επιρρεπείς στο να σκέφτονται πράγματα για να βρουν την καλύτερη λύση.

4# Το να είσαι κοντά σε ανθρώπους μπορεί να είναι αγχωτικό. Η φασαρία της ζωής στην πόλη είναι ένας πολύ πιο αγχωτικός τρόπος ζωής για τους ανθρώπους. Καθώς φτάσαμε να ζούμε όλο και περισσότερο σε αστικές περιοχές, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι βρήκαν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτό το περιβάλλον υψηλής πίεσης. Περνώντας χρόνο μόνοι. Δεν είναι μόνο η αποφυγή του πλήθους. Αφορά επίσης την απομάκρυνση του εαυτού σας από τις πιέσεις της ανάγκης να αλληλεπιδράσετε με άλλους ανθρώπους.

5# Οι άλλοι τους καθυστερούν. Όταν είστε το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο, όχι μόνο δεν χρειάζεστε τόσο τη συμβολή των άλλων, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι απλώς σας επιβραδύνουν. Το να χρειάζεται να δουλεύεις ή να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος, γίνεται εμπόδιο. Μπορεί να οδηγήσει τους πολύ έξυπνους ανθρώπους να απογοητεύονται ή να πιέζουν τους ανθρώπους εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή να σκεφτούν με την ίδια ταχύτητα με αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι όταν είστε πιο έξυπνοι από όλους τους άλλους, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ότι γνωρίζετε ήδη περισσότερα από τα άτομα με τα οποία είστε κοντά. Το να είσαι μόνος γίνεται ένας τρόπος για να βεβαιωθείς ότι δεν σε επιβραδύνουν ή δεν σε κρατούν πίσω.

6# Προτιμούν την ποιότητα και όχι την ποσότητα στις επαφές τους. Το να απολαμβάνετε το να είστε μόνοι δεν σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν επίσης να είναι με άλλους ή ότι είναι εντελώς κοινωνικοί ερημικοί. Συνήθως εκτιμούν τη ”σύνδεση” όπως όλοι. Αλλά ο χρόνος που περνάνε μόνοι τους συχνά τους βοηθά να εκτιμούν περισσότερο τον χρόνο με τους άλλους. Αντί να γεμίζουν το χρόνο τους με οποιεσδήποτε συνδέσεις, τείνουν να έχουν λιγότερες και ποιοτικές συνδέσεις. Αυτές οι πολύτιμες σχέσεις έχουν βάθος. Αντί να περνούν χρόνο σε μεγάλες ομάδες, προτιμούν να έχουν λιγότερες σχέσεις στις οποίες μπορούν να δώσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο και στις οποίες βρίσκουν περισσότερο νόημα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 20 =