αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈξι κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάς όταν αναζητάς την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία

Έξι κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάς όταν αναζητάς την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία

Αν είσαι σε αναζήτηση εργασίας μέσα στην απρόβλεπτη εποχή μας, μάλλον δεν έχεις εύκολο έργο. Και πρέπει να κινηθείς μεθοδικά αν θες να βρεις την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία και να «προσγειωθείς» σε μία θέση.

Το διάσημο career site The Muse έφτιαξε μία ενδιαφέρουσα λίστα. Είναι 6 κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάς όταν αναζητάς την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία. Και μάλιστα πρόκειται για κανόνες τους οποίους πολλοί άνθρωποι -δυστυχώς- παραβλέπουν.

1# Απλό και ξεκάθαρο βιογραφικό. Όταν κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας, είναι πολύ πιθανό το βιογραφικό σας πρώτα να ελεγχθεί από ένα ειδικό σύστημα και στη συνέχεια (υποθέτοντας ότι περνάνε την πρώτη φάση) να φτάσει σε ανθρώπινα μάτια. Τα πρώτα μάτια που εξετάζουν το βιογραφικό σας είναι συχνά εκείνα ενός ατόμου από χαμηλότερης ιεραρχίας, από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, και μπορεί να κατανοεί ή να μην κατανοεί όλες τις λεπτομέρειες της θέσης για την οποία κάνετε αίτηση. Επομένως, πρέπει να είναι ξεκάθαρο μέσα από το βιογραφικό σου ότι “Εδώ είναι αυτό που ψάχνουμε”.

2# Μην περιορίζεστε σε online εφαρμογές κατά την αναζήτηση εργασίας. Μην βασίζεστε αποκλειστικά στην υποβολή διαδικτυακών αιτήσεων. Μην σταματήσετε μόλις κάνετε αίτηση διαδικτυακά για τη Χ θέση. Ξεκινήστε να βρίσκετε στη συνέχεια άτομα που εργάζονται σε αυτήν την εταιρεία που σας ενδιαφέρει. Προγραμματίστε ενημερωτικές συνεντεύξεις μαζί τους. Πλησιάστε έναν εσωτερικό υπεύθυνο προσλήψεων και κάντε μερικές ερωτήσεις. Μπείτε στο ραντάρ των ανθρώπων που μπορεί να σας επηρεάσουν για να πάρετε μια συνέντευξη.

3# Να θυμάστε ότι το βιογραφικό σας (και το LinkedIn προφιλ) δεν είναι… τατουάζ. Ναι, το νέο σου βιογραφικό είναι υπέροχο. Το προφίλ σας στο LinkedIn, επίσης. Ωστόσο, εάν δεν φαίνεστε ως άμεσο «ταίριασμα» για έναν συγκεκριμένο ρόλο για τον οποίο κάνετε αίτηση, μην φοβάστε να τροποποιήσετε τη διατύπωση, να αλλάξετε βασικούς όρους και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε bullets. Το βιογραφικό σας δεν είναι… τατουάζ, ούτε το προφίλ σας στο LinkedIn. Αντιμετωπίστε τα ως ζωντανά έγγραφα σε όλη τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας (και της καριέρας σας).

4# Μην είσαι βαρετός. Ναι πρέπει να φανείς εκλεπτυσμένος, διακριτικός και επαγγελματίας σε όλη την αναζήτηση εργασίας. Αλλά μην είσαι βαρετός. Συνειδητοποιήστε ότι λίγοι άνθρωποι προσλαμβάνονται επειδή είχαν τέλειο στήσιμο στις συνοδευτικές επιστολές τους, απομνημόνευσαν όλες τις «σωστές» ερωτήσεις συνέντευξης ή χρησιμοποίησαν απίστευτα ασφαλή, κοινή φρασεολογία (δηλαδή, κλισέ) σε όλο το βιογραφικό τους. Όλη αυτή η ορθότητα θα σας κάνει να φαίνεστε ”σκηνοθετημένος” και μη γνήσιος. Αντ ‘αυτού, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να γίνετε και ‘γυαλιστερός’ και αγαπητός. Οι αξιομνημόνευτοι, συμπαθείς υποψήφιοι είναι σχεδόν πάντα αυτοί που κάνουν την διαφορά.

5# Αν δεν είσαι στο Linkedin, σχεδόν δεν υπάρχεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότερο από το 90% των HR Managers χρησιμοποιούν το LinkedIn ως το κύριο εργαλείο αναζήτησης, αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Εάν είστε επαγγελματίας, πρέπει όχι μόνο να είστε στο LinkedIn, αλλά και να το χρησιμοποιείτε πλήρως. Σκεφτείτε το ως εξής: Εάν αύριο το πρωί, ένας υπεύθυνος προσλήψεων συνδεθεί στο LinkedIn αναζητώντας κάποιον στη γεωγραφική περιοχή σας, με εξειδίκευση σε αυτό που κάνετε, και δεν είστε εκεί. Μαντέψτε ποιον θα βρει και θα επικοινωνήσει μαζί του. Ναι, το όνομα αυτού του ατόμου είναι “όχι εσένα”.

6# Πες ένα ευχαριστώ. Δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης. Φρόντισε μετά να είσαι ανθρώπινος και να στείλεις ένα «ευχαριστώ» μέσα από ένα απλό email. Στείλε το μήνυμα σου σε όλα τα στελέχη με τα οποία συναντήθηκες στη συνέντευξη. Σύμφωνα με το The Muse, είναι μία από τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + eight =