αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι ιδέες για να βελτιώσεις τον εαυτό σου μέσα σε 15 λεπτά

Έξι ιδέες για να βελτιώσεις τον εαυτό σου μέσα σε 15 λεπτά

Στην εποχή μας, λέμε συχνά ότι είμαστε απασχολημένοι. Το λέμε όταν οι φίλοι μας ρωτούν πώς τα περνάμε, όταν μας καλούν κάπου, ή είναι μια δικαιολογία που χρησιμοποιούμε για να μην κάνουμε δυσάρεστα tasks. Το χρησιμοποιούμε επίσης για να φανούμε σημαντικοί στη δουλειά- γιατί το να είσαι απασχολημένος κατά κάποιο τρόπο ισοδυναμεί… με επιτυχία.

Αλλά πάντα μπορείς να βρεις 15 λεπτά, που είναι το μόνο που χρειάζεται για να βελτιώσεις λίγο τον εαυτό σου κάθε μέρα.

Εδώ είναι λοιπόν 6 ιδέες για να βελτιώσεις τον εαυτό σου μέσα σε 15 λεπτά.

Διάβασε ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου

Το διάβασμα είναι μια συνήθεια που έχουν στο πρόγραμμα τους ακόμα και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κόσμου. Όσες δουλειές κι αν έχουν να κάνουν, πάντα θα βρουν χρόνο μέσα στο 24ωρο τους για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Νιώθεις ότι δεν έχεις χρόνο; Διάβασε ένα κεφάλαιο. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό; Κόψτε το πολύ Netflix και δεσμευτείτε να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Δες και το άρθρο: Οι πετυχημένοι άνθρωποι διαβάζουν τα βιβλία με διαφορετικό τρόπο- Μια ειδικός εξηγεί.

Θυμήσου τι θες

Μερικές φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι και αγχωμένοι που δεν αφιερώνουμε χρόνο για να ηρεμήσουμε και να ακούσουμε τι μας λέει το σώμα και το μυαλό μας. Δοκίμασε το εξής: Καθίστε σε μια άνετη θέση, ηρεμήστε την αναπνοή σας, και σκεφτείτε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε στην καριέρα και στην ζωή σας. Μετά είναι χρήσιμο να γράψεις σε ένα χαρτί αυτούς τους στόχους και να τους έχεις κάπου όπου μπορείς να τους βλέπεις εύκολα.

Κάνε έναν περίπατο

Ο Steve Jobs πήγαινε συχνά για περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο «καθάριζε» το μυαλό του και ευελπιστούσε ότι θα του έρθει η «μεγάλη ιδέα». Ήταν μια καλύτερη κατάσταση, από το να είσαι κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους ενός γραφείου. Επίσης εφάρμοζε τα «walking meetings»- δηλαδή επαγγελματικές συναντήσεις ενώ περπάταγε. Ο Jobs πίστευε ότι το να κλειστείς σε ένα δωμάτιο και να συζητάς για ώρες, δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για να βγει στην επιφάνεια η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Έτσι, πολύ συχνά όταν ήθελε να συναντηθεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρότεινε στην άλλη πλευρά να πάνε για έναν περίπατο. Κατά την διάρκεια αυτής της βόλτας συζητούσαν τα επαγγελματικά θέματα που ήθελαν.

Βέβαια ο Jobs δεν είναι ο μόνος που εφάρμοζε μια τέτοια τακτική. Σε μια πολύ πιο παλιά εποχή, εκεί όπου τα τεχνολογικά μέση ήταν πολύ πιο «πρωτόγονα», κάτι παρόμοιο έκανε και ο Αριστοτέλης. Ο οποίος συχνά επέλεγε να περπατά για να γίνει πιο δημιουργικός και να βοηθήσει το μυαλό του να παράγει νέες ιδέες.

Περπατώντας μπορείς να σκέφτεσαι όλα όσα έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά και να ανακαλύψεις νέες προοπτικές και στρατηγικές. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που δεν θα έχεις καμία ιδέα, κάνε διάλειμμα και πήγαινε μία βόλτα. Είτε αυτή είναι σε μία παραλία, είτε στο κέντρο της πόλης, ένα 15λεπτος περίπατος μπορεί να είναι καθοριστικός για την επόμενη επιτυχία σου.

Άσε κάτω το τηλέφωνό σου

Δεχόμαστε χιλιάδες περισπασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας- ένα ζήτημα που επιδεινώνεται ιδιαίτερα από την τεχνολογία. Στην έρευνα «Digital Distraction & Workplace Safety» της Screen Education για το 2020, οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι αφιέρωσαν κατά μέσο όρο 2,5 ώρες κάθε μέρα «πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο που δεν σχετίζεται με την εργασία τους». Δοκιμάστε να θέσετε το τηλέφωνό σας εκτός οπτικού πεδίου (και επαφής) για 10 λεπτά. Και δες πόσο παραγωγικός μπορείς να είσαι μέσα σε αυτά τα λεπτά, για τις εργασίες που έχουν πραγματική σημασία.

Κάνε ένα διάλειμμα

Πολλοί πιστεύουν ότι τα διαλείμματα σε κάνουν λιγότερο παραγωγικό. Αφού «ξεκλέβουν» χρόνο από την δουλειά που κάνεις μέσα στην ημέρα. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Eρευνες δείχνουν ότι τα διαλείμματα σε κάνουν πιο παραγωγικό. Η ξεκούραση είναι σημαντική, σε βοηθά να «καθαρίζεις» το μυαλό σου και στην συνέχεια να έχεις περισσότερη ενέργεια και δημιουργικότητα όταν επιστρέφεις στην δουλειά.

Άρα λοιπόν πρέπει να κάνεις διαλείμματα. Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τα 3 είδη διαλειμμάτων που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι μέσα στην ημέρα τους.

Ο «κανόνας των 10 λεπτών» για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα

Ειδικά όταν βάζεις ένα μεγάλο στόχο, η αναβλητικότητα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί. Είναι σαν να βρίσκεσαι μπροστά από ένα μεγάλο βουνό, και βλέποντας την δύσκολη διαδρομή που έχεις να διανύσεις, δεν ξεκινάς να βαδίζεις προς την κορυφή.

Το inc.com παραθέτει έναν απλό κανόνα για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα. Είναι ο «κανόνας των 10 λεπτών». Τι λέει αυτός: Ότι πρέπει να ξεκινάς να δρας πάνω σε κάτι, για 10 λεπτά. Αυτή θα είναι η αρχική συμφωνία με τον εαυτό σου. Μόλις φτάσεις στο 10λεπτο, θα αποφασίζεις το αν αξίζει να συνεχίσεις ή όχι. Σε 9 από τις 10 φορές, θα αποφασίζεις τελικά να συνεχίσεις. Γιατί θα έχεις κάνει την αρχή.

Γιατί λειτουργεί αυτός ο κανόνας: Γιατί καταπολεμά τον φόβο. Πόσες φορές δεν σου έχει τύχει να σκέφτεσαι και να φοβάσαι 5 ώρες, για ένα έργο που διαρκεί… 15 λεπτά; Αυτός ο φόβος που υπάρχει πριν ξεκινήσεις, μειώνεται δραστικά όταν ξεκινήσεις να δρας. Και ο κανόνας που περιγράφουμε, σου δίνει αυτή την ευκαιρία. Μάλιστα θα διαπιστώσεις, ότι στην πράξη συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νόμιζες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 17 =