αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντονες business στους γραφειακούς χώρους

Έντονες business στους γραφειακούς χώρους

Στους γραφειακούς χώρους συνεχίζουν να επενδύουν οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, όπου μαζί με τον τομέα των logistics, είναι οι δύο κλάδοι που πρωταγωνιστούν στο εγχώριο real estate τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς είναι, ότι η αγορά της Αθήνας βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης με αποτέλεσμα να έχει τεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών (εγχώριων και ξένων) καθώς εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προσφέροντας παράλληλα μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της  Ελλάδος οι μέσες τιμές των γραφειακών χώρων κατέγραψαν αύξηση της τάσης του 4,2% σε σχέση με το 2018, ενώ το 74% των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία έχουν τοποθετήσεις σε γραφειακούς χώρους. 

Η αγορά αυτή πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα χρειαστεί να επαναξιολογηθεί όταν οι επιχειρήσεις, μετά το Covid19, επανέλθουν στην ομαλότερη λειτουργία τους.  

Εάν το ποσοστό της τηλεργασίας παραμείνει υψηλό θα τεθούν νέοι κανόνες στην αγορά και στον τρόπο λειτουργίας των γραφείων. 

Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έρευνα του Ομίλου Adecco, ο COVID-19 ανέτρεψε την ιδέα του “παραδοσιακού γραφείου”. Καθώς ετοιμάζονται για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, οι εργοδότες επανεξετάζουν τη διαμόρφωση των γραφειακών χώρων.

Το μέλλον των χώρων εργασίας μοιάζει ακόμα ρευστό, αλλά τα πρώτα σημάδια δείχνουν μια τάση προς ευέλικτη χρήση των γραφειακών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα εμπλουτιστούν με περισσότερους χώρους κοινωνικών συναναστροφών.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Adecco, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν το μέλλον των γραφειακών εγκαταστάσεών τους τοποθετώντας την ευελιξία στο επίκεντρο, έτσι ώστε να διατηρήσουν ένα παραγωγικό και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό, εξυπηρετώντας έτσι όλους τους τύπους εργαζομένων.

Για την ακρίβεια, η εκτίμηση είναι ότι ο παραδοσιακός, λειτουργικός χώρος γραφείου θα μετατραπεί σε έναν χώρο εργασίας που θα σχεδιαστεί γύρω από την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και τη δημιουργία σχέσεων, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στους χώρους που ενθαρρύνουν την κοινωνικότητα.

Οι τιμές και η ζήτηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cerved Property Services στην κατηγορία των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών θα υπάρχει σταθεροποίηση των τιμών των αποδόσεων και των μισθωμάτων, λόγω της έλλειψης σύγχρονων γραφειακών χώρων. Eίναι ενδεικτικό ότι το 2020 η ζήτηση για παλαιότερης τεχνολογίας κτίρια γραφείων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι πρός ενοικίαση γραφειακοί χώροι, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, να φθάσουν στο 8,6% επι του συνόλου των διαθέσιμων χώρων για επαγγελματική χρήση. 

Εν τούτοις σε ζώνες με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων όπως ο άξονας γύρω από τη Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίστηκε στο 6,76%. Αντίθετα σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής τους οι ελεύθεροι, προς ενοικίαση, χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%. 

Αναφορικά με την πορεία των γραφειακών χώρων στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Geoaxis

στη Λεωφόρο Κηφισίας (κυρίως Μαρούσι) και στη Λεωφόρο Μεσογείων υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο απόθεμα χώρων γραφείου, με τη συνολική τους επιφάνεια να προσεγγίζει τα 1.850.000 τμ. και τη διαθεσιμότητα σε μόλις 125.000 τμ. Ακολουθεί η περιοχή του κέντρου των Αθηνών, με απόθεμα κοντά στα 1.750.000 τ.μ. και διαθεσιμότητα περί τις 160.000 τ.μ. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Λεωφόροι Συγγρού, Βουλιαγμένης και τα νότια προάστια, με συνολικό απόθεμα γραφείων κοντά στο 1.000.000 τμ. και διαθεσιμότητα που δεν ξεπερνά τις 70.000 τμ.

Το απόθεμα νέων σύγχρονων γραφειακών χώρων αναμένεται να αυξηθεί με πολύ αργούς ρυθμούς βραχυπρόθεσμα, αφενός λόγω της έλλειψης κατάλληλων ακινήτων εντός λεκανοπεδίου και αφετέρου λόγω της στάσης αναμονής σχετικά με την πορεία της εργασίας από το σπίτι.

Αναφορικά με τις τιμές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Συγγρού (κατά 1,63% από 9,20 σε 9,35 ευρώ/τμ/

μήνα) ενώ έπονται ο άξονας της Λ. Μεσογείων (κατά 0,99% από 9,11 σε 9,20 ευρώ/τμ/μήνα), ο άξονας της Λ. Κηφισίας (κατά 0,84% από 10,73 σε 10,82 ευρώ/

τμ/μήνα) και ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (κατά 0,82% από 8,52 σε 8,59 ευρώ/τμ/μήνα).  

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ οι αγοραπωλησίες και οι επενδύσεις στους γραφειακούς χώρους

Σημαντικές αγοραπωλησίες αλλά και επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα των γραφειακών χώρων, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται στο 7% περίπου. 

Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της πλήρους ανακαίνισής του βρίσκεται από την “TRASTOR” το κτίριο επί της οδού Μιχαλακοπούλου,όπου και στεγαζόταν ο Οργανισμός Λαμπράκη.

Ήδη το κτίριο ετοιμάζεται να δεχτεί τους πρώτους μισθωτές του, ενώ σύμφωνα με την Cerved η αξία της συναλλαγής έφθασε τα 17,1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 3.024 ευρώ/τ.μ.

Επίσης η εταιρεία “TRASTOR” αγόρασε τετραώροφο κτίριο επι της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου συνολικής έκτασης 21412 τ.μ. Η τιμή αγοράς έφθασε τα 26,8 εκ ευρώ ήτοι προς 1.252 ευρώ/τ.μ.

H εταιρεία “PRODEA” απέκτησε προσφάτως ένα συγκρότημα γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7.137,32 τ.μ., επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 72 & Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι, και ένα κτήριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 1.829,12 τ.μ., επί της οδού Αμφιαράου 44-46, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, συνολικού τιμήματος 16,9 εκατ. ευρώ. 

Η ίδια ΑΕΕΑΠ προχωρεί στην ανάπτυξη ενος βιοκλιματικού κτιρίου την κατασκευή του οποίου ανέλαβε, κατά 65%, η Dimand και κατά 35% η Ευρωπαική Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Η συνολική  επένδυση θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ασφαλιστική εταιρεία Generali αγόρασε, πρόσφατα, ένα από τα κτήρια του συγκροτήματος γραφείων που αναπτύσσουν κοινοπρακτικά η Dimand και η Prodea Investment.

Το κτήριο στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Λαγουμιτζή, που απέκτησε η ασφαλιστική, έχει ανωδομή 8.000 τ.μ. και αντιστοιχεί στο ήμισυ περίπου των γραφείων με συνολική επιφάνεια 17.000 τ.μ. και υπόγεια 9.000 τ.μ. που υλοποιούν αυτή τη στιγμή οι δύο εταιρείες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλη 2021 – αρχές 2022.

Tέλος, η Prodea απέκτησε προσφάτως τη Lamda Ilida Office SMSΑ, 100% θυγατρικής της Lamda Development και ιδιοκτήτριας του κτηρίου γραφείων “Ilida Business Center” στο Μαρούσι.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 12 =