αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΈνα next generation επάγγελμα: Η Fashion Blogger πίσω από το Simply n’Classy μιλά στο It’s Possible

Ένα next generation επάγγελμα: Η Fashion Blogger πίσω από το Simply n’Classy μιλά στο It’s Possible

Είναι από τις δραστηριότητες, που πολλοί θεωρούν ως χόμπι. Ένα μεγάλο μέρος από το ευρύ κοινό το θεωρεί επίσης κάτι «γρήγορο» και «εύκολο». Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για το Fashion Blogging, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια; Το It’s Possible μίλησε με την Ελληνίδα Fashion Blogger, Βάσια Ρήγα, η οποία βρίσκεται πίσω από τις σελίδες Simply n’Classy, τις οποίες μπορεί να βρει κάποιος σε Facebook και Instagram. Η ίδια διαθέτει επίσης τη δική της στήλη μόδας στο site Hashmag.gr.

Ξεκίνησε το Fashion Blogging ως «παιχνίδι», όμως όσο πέρναγε ο καιρός τα δεδομένα γίνονταν όλο και πιο επαγγελματικά. Με τους fans στα Social Media να πολλαπλασιάζονται. Και κάπου εκεί, βλέποντας την αποδοχή του κόσμου, η Βάσια Ρήγα αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό. Φυσικά, ο δρόμος… δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν και εδώ οι αντίστοιχες δυσκολίες. Κάνοντας μας να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα: τελικά, μπορεί να είναι επάγγελμα αυτό που ονομάζουμε ως «Fashion Blogger»; Και τι γίνεται σε χώρες του εξωτερικού; Οι απαντήσεις στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πως προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το Fashion Blogging;

Εντελώς ξαφνικά, για να είμαι ειλικρινής. Ξεκίνησε ως… παιχνίδι. Από μικρή σπαταλούσα χρόνο για το ντύσιμό μου και όσο μεγάλωνα η μόδα με έλκυε όλο και περισσότερο. Ποτέ, όμως, δεν είχα σκεφθεί ότι θα έρθει μια μέρα που θα ασχοληθώ επαγγελματικά με το «παιχνίδι» μου. Δηλαδή, αυτό το «από 7 χρονών ήξερα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου», δεν ισχύει στην περίπτωσή μου. Καθημερινά, λοιπόν, πειραματιζόμουν με τα ρούχα και ανέβαζα σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram. Πριν από περίπου έναν χρόνο δέχτηκα πρόταση συνεργασίας από το hashmag.gr, όπου απέκτησα τη δική μου στήλη και άρχισα να αρθρογραφώ για την μόδα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Simply n’Classy.

Ας δούμε λίγο το πρακτικό κομμάτι. Εσείς ως Fashion Blogger, ποιος ακριβώς είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύετε;

Η μέρα μου ξεκινά με σωστή ενημέρωση. Καθημερινά πρέπει να παρακολουθώ τις διεθνείς τάσεις της μόδας και τις προτάσεις των «ειδικών». Εννοώ τους επαγγελματίες της μόδας που έχουν αφήσει τα διαπιστευτήριά τους στον χώρο και τους εμπιστεύονται εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο. Το διευκρινίζω γιατί παρατηρώ γύρω μου μια… υπερπροσφορά «ειδικών». Εφόσον ενημερωθώ, προσπαθώ να «οπτικοποιήσω» τη γνώση μου. Παρέα με επαγγελματίες φωτογράφους που συνεργάζομαι, συζητάμε το κόνσεπτ της επόμενης φωτογράφησης. Όταν έχω το αποτέλεσμα στα χέρια μου, το προωθώ στα social media. Το αποτέλεσμα (ευτυχώς) δεν αρέσει μόνο σε μένα και ακολουθούν οι προτάσεις από διάφορα καταστήματα που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Αν κάποιος/α αποφασίσει να ασχοληθεί με συγκεκριμένο το αντικείμενο, περίπου πόσες ώρες πρέπει να αφιερώνει σε αυτό; Το ρωτώ γιατί ίσως μια μεγάλη μερίδα από το ευρύ κοινό να θεωρεί ότι είναι κάτι «εύκολο» και «γρήγορο».

Δεν παρεξηγώ τον κόσμο, αφού και εγώ μέχρι να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό πίστευα πως είναι… παιχνιδάκι. Αναθεώρησα, όμως, πολύ σύντομα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εντάξει, δεν είναι οικοδομή, αλλά έχει τις δυσκολίες του. Για παράδειγμα, μια φωτογράφηση με καλοκαιρινό ντύσιμο σε θερμοκρασίες… Νευροκοπίου! Μη νομίζει ο κόσμος ότι ποζάρεις πέντε λεπτά, βγάζεις δέκα φωτογραφίες και τελείωσες.

Τις περισσότερες φορές ξεκινάς μέρα και φθάνει σούρουπο για να επιλέξεις δέκα φωτογραφίες ανάμεσα σε 100 λήψεις. Θυμάμαι συγκεκριμένα μια streetstyle φωτογράφηση. Είχα παγώσει τόσο πολύ, που το χαμόγελο στις φωτογραφίες ήταν… καρμπόν! Παντού το ίδιο! Επίσης, το να αρθρογραφείς για τη μόδα, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Πρέπει να είσαι «διαβασμένος», κάτι που απαιτεί χρόνο, γιατί απευθύνεσαι σε ένα κοινό ενημερωμένο. Δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις. Τέλος, για να φθάσεις στο επίπεδο να έχεις οικονομικές απολαβές από το «χόμπι» σου, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ραντεβού, συζητήσεις, διαφωνίες, συμφωνίες και ούτω καθεξής…

Εσείς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε πρώτα στα Social Media (Facebook+ Instagram), αντί να φτιάξετε ένα blog από την αρχή. Πως καταλήξατε σε αυτή την επιλογή;

Από τη στιγμή που «φιλοξενήθηκα» σε κάποιο άλλο blog και άρχισα να συστήνομαι στο κοινό της μόδας, έπρεπε να δημιουργήσω προσωπικούς λογαριασμούς στα Social για να προβάλλω τη δουλειά μου περισσότερο. Εννοείται πως μέσω των Social «μετράς» τις δυνάμεις σου. Δόξα τω Θεώ το εγχείρημά μου πηγαίνει πολύ καλά και είμαι ευγνώμων για την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου. Οσον αφορά στο προσωπικό μου blog, κάντε λίγο υπομονή…

Ποια είναι τα σχόλια, είτε θετικά- είτε αρνητικά, που ακούτε από το κοινό στην μέχρι τώρα προσπάθεια σας;

Κοιτάξτε. Αρνητικά σχόλια δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής. Προφανώς και δεν αρέσει σε όλους η δουλειά μου. Άλλωστε όταν μιλάμε για στιλ, είναι κάτι υποκειμενικό, δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους. Θεωρώ πως αν κάποιος έχει διαφορετική αισθητική από τη δική μου, δεν θα μπει καν στη διαδικασία να σχολιάσει. Θετικά σχόλια έχω ακούσει αρκετά, τα οποία μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω. Από τις ωραιότερες στιγμές μου είναι όταν δέχομαι μηνύματα και με ρωτούν πώς να συνδυάσουν ρούχα για κάποια συγκεκριμένη περίσταση. Είναι όμορφο να σε εμπιστεύονται.

Να δούμε λίγο και το business κομμάτι. Μπορεί αυτό που ονομάζουμε «Fashion Blogger» να είναι το βασικό επάγγελμα ενός ανθρώπου και να του φέρνει σεβαστά έσοδα;

Μπορεί, ναι. Στο εξωτερικό σίγουρα πολύ περισσότερο απ’ ότι στην Ελλάδα. Υπάρχουν Fashion Bloggers που μόνο με ένα post τους κερδίζουν χιλιάδες ευρώ. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αν και τα τελευταία χρόνια, έστω δειλά δειλά, έχει αρχίσει να γίνεται πιο εμπορικό.

Για να γίνεις Fashion Blogger δεν χρειάζονται κάποιες σπουδές. Πρέπει απλά να ξέρεις να υποστηρίζεις αυτό που κάνεις και να ενημερώνεσαι σωστά από τους κατάλληλους τους είδους. Δεν είναι εύκολο να εδραιωθείς στον χώρο, ειδικά αν δεν έχεις γνωριμίες ή κάποια μεγάλα brands να σε υποστηρίζουν. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές κοπέλες που ασχολούνται με αυτό. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και πρέπει να αποδείξεις με τη δουλειά σου, ότι αξίζεις να βρίσκεσαι σε αυτόν τον χώρο. Αν έχεις υπομονή και επιμονή, έρχονται και τα χρήματα.

Ποια είναι η γνώμη σας σε σχέση με το πώς ντύνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες;

Τόσο οι Ελληνίδες όσο και οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια είναι πιο καλοντυμένοι και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Το καλαίσθητο ντύσιμο είναι και κάτι που σου μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω πως βοήθησε και το γεγονός ότι εισήλθαν στην ελληνική αγορά οικονομικές εταιρείες που ακολουθούν την τάση της μόδας. Άρα το μοδάτο έγινε πιο προσιτό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ως Fashion Blogger; Ίσως κάποιες νέες ιδέες ή projects που ετοιμάζετε.

Όταν αγαπάς κάτι πολύ, σίγουρα θέλεις να το κάνεις ακόμα καλύτερο και πάντα θα έχεις νέες ιδέες. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, ετοιμάζω το δικό μου blog και κάποιες καινούριες συνεργασίες. Θα τα μάθετε όλα σύντομα, μέσω των λογαριασμών μου σε Facebook και Instagram. Stay tuned

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + eighteen =