αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνα πείραμα αποκάλυψε γιατί διστάζουμε μπροστά σε ένα μεγάλο ρίσκο

Ένα πείραμα αποκάλυψε γιατί διστάζουμε μπροστά σε ένα μεγάλο ρίσκο

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, 61 συμμετέχοντες από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ επενδυτικών επιλογών που διέφεραν ως προς το βαθμό του ρίσκου. Μεταξύ των ερωτήσεων που τέθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης ήταν: «Θα προτιμούσατε να έχετε 50% πιθανότητα να κερδίσετε 5 δολάρια ή θα προτιμούσατε να έχετε 13% πιθανότητα να κερδίσετε 50 δολάρια»; Επίσης, «Θα προτιμούσατε 10 δολάρια απευθείας στην τσέπη ή 50% πιθανότητα να κερδίσετε 50 δολάρια;». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με περισσότερη φαιά ουσία σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου τους παρουσιάζουν μεγαλύτερη δεκτικότητα στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, λέει η Agnieszka Tymula, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και εκ των συντακτών της μελέτης.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις την ίδια στιγμή που σαρώνονταν οι εγκέφαλοί τους, ενώ άλλοι έλαβαν αργότερα τις μαγνητικές τομογραφίες (σ.σ. ο χρόνος δεν κάνει μεγάλη διαφορά, διότι οι ερευνητές εξέταζαν τη δομή του εγκεφάλου και όχι τη λειτουργία του). Η μελέτη περιλάμβανε τη μέτρηση της ποσότητας της φαιάς ουσίας ή το εξωτερικό περίβλημα του εγκεφάλου στη δεξιά πίσω οπίσθια περιοχή του βρεγματικού φλοιού. «Παχύτερη» φαιά ουσία σήμαινε και πιο ριψοκίνδυνες απαντήσεις.

Η Tymula συνεργάστηκε με ερευνητές από τo Πανεπιστήμιo Yale, το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά και από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματά, που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Νευροεπιστήμης (σ.σ. Journal of Neuroscience), συνδέονται με προηγούμενη έρευνα στην οποία η Tymula διαπίστωσε ότι, καθώς γερνούν, οι ενήλικες αποστρέφονται περισσότερο τον κίνδυνο. Μάλιστα, σχετική έρευνα δείχνει ότι ο φλοιός του ανθρώπινου εγκεφάλου λεπταίνει καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συρρίκνωση του φλοιού και η αποστροφή του κινδύνου ίσως και να συνδέονται.

«Ιδανικά, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε μια μελέτη όπως αυτή σε μεγάλη κλίμακα με εκατοντάδες συμμετέχοντες από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά υπόβαθρα», αναφέρει η Tymula. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα μέχρι τώρα: Οι νέοι ενήλικες με πιο λεπτό οπίσθιο βρεγματικό φλοιό αποστρέφονται περισσότερο τον κίνδυνο. «Αυτό δείχνει ότι οι αλλαγές που υφίσταται ο φλοιός κατά τη γήρανση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη στάση απέναντι στον κίνδυνο αργότερα στην ενήλικη ζωή», αναφέρει η ερευνήτρια.

Επιπλέον, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου αλλάζουν την αντίληψη του κινδύνου ή αν οι επιλογές ενός ατόμου σχετικά με το κίνδυνο και το ρίσκο είναι αυτές που αλλάζουν τελικά τη δομή του εγκεφάλου.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 13 =