αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνα νέο φαινόμενο: Η εξάντληση από τις τηλεδιασκέψεις

Ένα νέο φαινόμενο: Η εξάντληση από τις τηλεδιασκέψεις

Μια νέα καθημερινότητα έχει δημιουργηθεί για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι οποίοι περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι. Κομμάτι αυτής της καθημερινότητας είναι φυσικά και οι τηλεδιασκέψεις. Οι οποίες εκτός από τα θετικά που έχουν, διαθέτουν και κάποιες… παρενέργειες.

Πολλά μεγάλα ΜΜΕ όπως το BBC, κάνουν λόγο για το φαινόμενο “Zoom fatigue”, ένα burnout των χρηστών που ξαφνικά κατακλύζονται κοινωνικά περισσότερο από ότι πριν την πανδημία. Όπως αναφέρει και το MIT Technology Review, δεν είναι μόνο οι τηλεδιασκέψεις για την εργασία – οι οποίες και αυτές πολλές φορές δεν έχουν ωράριο ή όριο στον αριθμό τους – αλλά και οι συνομιλίες με φίλους και συγγενείς που εξαντλούν το χρήστη.

Αν η καραντίνα  φάνταζε το όνειρο αυτών που τους άρεσε να κλείνονται σπίτι, στην πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης τους αφού αναγκάζονται να είναι πιο κοινωνικοί από ποτέ, μην μπορώντας να απορρίψουν βιντεοκλήσεις χωρίς να νιώσουν ενοχές και χάνοντας την απομόνωση του σπιτιού τους που λαχταρούσαν μετά τη δουλειά.

Ένας καθηγητής στο Εργαστήριο Εικονικής Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης στο Πανεπιστήμιο του Stanford τονίζει πως βιώνουμε μία μη-λεκτική υπερφόρτωση στην εργασία μας.

Όπως σημειώνει: «Σε ένα κανονικό χώρο εργασίας, οι άνθρωποι σπάνια κοιτούν στα μάτια άλλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με το Zoom, όλοι οι συμμετέχοντες σε κοιτάνε απευθείας μέσω της οθόνης για όλη τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Οι άνθρωποι νιώθουν εξαιρετικά άβολα όταν τους κοιτούν για τόσο μεγάλο διάστημα. Ο εγκέφαλός μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα πρόσωπα και όταν τα βλέπουμε στην οθόνη, τα ερμηνεύουμε σαν να είναι κοντά μας και τα “αγωνίζεσαι ή το σκας” αντανακλαστικά μας ενεργοποιούνται».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 17 =