αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας CEO συμβουλεύει: Μείνετε μακριά από αυτούς τους 5 τοξικούς τύπους ανθρώπων

Ένας CEO συμβουλεύει: Μείνετε μακριά από αυτούς τους 5 τοξικούς τύπους ανθρώπων

«Ο κόσμος είναι γεμάτος τοξικούς ανθρώπους και η συνεργασία μαζί τους προκαλεί πόνο. Το κλειδί είναι να μάθετε πώς να τους αναγνωρίζετε νωρίς, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Όταν συναντάς ένα άτομο για πρώτη φορά, βλέπεις τα καλύτερά χαρακτηριστικά του. Έτσι, όταν βρίσκω κάποιον που είναι δύσκολο να συνεννοηθεί ή που δείχνει συμπεριφορά που δεν μπορώ να εξηγήσω, μένω μακριά». Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο CNBC, ο Matt Higgins, CEO της RSE Ventures και επενδυτής.

«Στα 10 και πλέον χρόνια που είμαι Διευθύνων Σύμβουλος, επενδυτής και ιδρυτής, έχω συνεργαστεί με χιλιάδες ανθρώπους στις μπιζνες και υπάρχουν πέντε τύποι τοξικών προσωπικοτήτων που βλέπω ξανά και ξανά» συμπληρώνει. Και παραθέτει τους 5 τύπους ανθρώπων από τους οποίους πρέπει να μείνεις μακριά.

1.Αυτοί που θέλουν να είναι πάνω από τους άλλους

Δεν θα σου πουν ποτέ μπράβο. Δεν αισθάνονται χαρούμενοι όταν κάποιος άλλος ανεβαίνει και συμβάλλει στην επιτυχία μιας ομάδας. Είναι συνδεδεμένοι… με την ανασφάλεια ή την ανάγκη για κυριαρχία.

Αγανακτούν όταν κάποιος διαθέτει δεξιότητες που δεν έχουν. Αν ακμάζετε, το βλέπουν ως αποστολή τους να σας καταρρίψουν.

Πώς να τους χειριστείτε: Αυτοί οι τύποι εκμεταλλεύονται αυτούς που δεν μιλούν. Επισημάνετε ενεργά τα δυνατά σημεία που έχετε ο καθένας σας στο τραπέζι. Δείξτε ότι, με τις συνδυασμένες προσπάθειές σας, μπορείτε και οι δύο να επιτύχετε θετικά αποτελέσματα.

2. Αεροπειρατές

Δεν είναι πάντα τόσο θρασείς, αλλά οι αεροπειρατές είναι ουσιαστικά σαν τους ανθρώπους της πρώτης κατηγορίας, με το πρόσθετο χαρακτηριστικό της επιθετικότητας. Θέλουν αρπάξουν αυτό στο οποίο είστε υπέροχοι και να το διεκδικήσουν για τον εαυτό τους.

«Έχω δει πολλούς αεροπειρατές σε ρόλους μάνατζερ», λεει ο CEO. Προσπαθούν να «καρπωθούν» την δουλειά που έχεις κάνει εσύ.

Πώς να τους χειριστείτε: Να έχετε στα χέρια σας τα επιτεύγματά σας και ζητήστε credit όταν πρέπει. Οι αεροπειρατές είναι λιγότερο πιθανό να εκφοβίσουν κάποιον που είναι διεκδικητικός και επιδεικνύει ισχυρό αίσθημα αυτοπεποίθησης.

3. Θύματα

Τα ”θύματα” ζουν σε ένα σκηνικό… συνεχούς αδικίας. Βλέπουν κάθε δυσκολία και εμπόδιο στο δρόμο τους ως επιβεβαίωση ότι στοχοποιούνται άδικα.

Πώς να τους χειριστείτε: Το κεντρικό επιχείρημα ενός ”θύματος” μπορεί να είναι ότι επιβαρύνεται με αδικαιολόγητο φόρτο εργασίας. Σηκώστε λοιπόν το χέρι σας για να γίνετε εθελοντής και να βοηθήσετε, αλλά να ξέρετε ότι η προσφορά σας πιθανότατα θα απορριφθεί. Προχωρώντας παρακάτω, υπενθυμίστε τους ότι είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε. Μπορείτε να καλέσετε και άλλους συναδέλφους που είναι παίκτες της ομάδας.

4. Μάρτυρες

Οι μάρτυρες είναι σαν τα θύματα. Κάνουν τη δουλειά, αλλά δεν την κάνουν αρκετά καλά για να δικαιολογήσουν την ψυχολογική καταπόνηση που ασκούν σε έναν Οργανισμό.

Αναλαμβάνουν ό,τι μπορούν – όχι για να βοηθήσουν την ευρύτερη ομάδα, αλλά για να επιβεβαιώσουν την αφήγηση τους ότι είναι… άδικα αναγκασμένοι να αναλάβουν τα βάρη των άλλων.

Πώς να τους χειριστείτε: Πείστε τους ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν για επιτευχθεί ένας μεγάλος σκοπός είναι να αναθέτουν σε άτομα που είναι τα καταλληλότερα την εκτέλεση μεμονωμένων tasks. Ενθαρρύνετέ τους να ανακατευθύνουν την ενέργειά τους στην ανάπτυξη άλλων, αντί να αναλαμβάνουν τα πάντα μόνοι τους.

5. Gaslighters

Θα ξοδέψουν την ενέργειά τους προσπαθώντας να… ξαναγράψουν την πραγματικότητα, εις βάρος όλων γύρω τους. Συχνά έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Έχουμε αναλύσει αυτούς τους τύπους σε προηγούμενο άρθρο μας. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =