αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας CEO με εμπειρία 10 ετών εξηγεί: Αν μετάνιωσες που παραιτήθηκες από τη δουλειά σου, σκέψου 5 πράγματα πριν… γυρίσεις

Ένας CEO με εμπειρία 10 ετών εξηγεί: Αν μετάνιωσες που παραιτήθηκες από τη δουλειά σου, σκέψου 5 πράγματα πριν… γυρίσεις

Στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης» πολλοί άνθρωποι αφήνουν την δουλειά τους για να αναζητήσουν μία καλύτερη επαγγελματική στέγη. Ο covid να έχει αλλάξει το τοπίο στον χώρο της εργασίας. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι επανεξετάζουν τις επιλογές και τις προτεραιότητες τους. Και στην συνέχεια αρκετοί προχωρούν στην «μεγάλη έξοδο» και την αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας.

Αλλά τι γίνεται αν μία τέτοια κίνηση αποδειχτεί… λάθος;

«Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Korn Ferry, της μεγαλύτερης συμβουλευτικής εταιρίας στον κόσμο, έχω περάσει πάνω από μια δεκαετία συμβουλεύοντας τους ανθρώπους σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους για αναζήτηση εργασίας. Και αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες, βλέπω ένα συνηθισμένο φαινόμενο: Άνθρωποι που εύχονται να μην είχαν εγκαταλείψει τη δουλειά τους τόσο απότομα», λέει ο Gary Burnison στο CNBC.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση, έχουν ένα ερώτημα: «Να επιστρέψω στην παλιά μου δουλειά;».

Παρόλο που μία επιστροφή στα… παλιά δεν είναι απαραίτητα κακή, «είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι οποιοιδήποτε λόγοι ή συμπεριφορές σας έκαναν να φύγετε ενδέχεται να μην αλλάξουν. Μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε απλά γιατί αυτό είναι το πιο οικείο μονοπάτι», σημειώνει ο CEO.

Και παραθέτει 5 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν επιστρέψεις στην παλιά σου δουλειά.

1# Έκαψες όλες τις «γέφυρες» όταν έφυγες; Σκεφτείτε πώς συμπεριφερθήκατε τις τελευταίες σας μέρες στην εταιρεία. Γιατί είπες ότι φεύγεις; Πώς ανταποκρίθηκαν οι άλλοι; Εάν ενεργήσατε αρνητικά στην έξοδο σας, δεν υπάρχει επιστροφή. Πάντα είναι χρήσιμο να φεύγεις όσο πιο ομαλά γίνεται από μία δουλειά. Για να έχεις μία πόρτα ανοιχτή. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορείς να ξανά πας εκεί.

2# Γιατί παραιτήθηκες; Υπάρχει λόγος που έφυγες. Ίσως δεν τα πήγαινες καλά με την ομάδα σου. Εάν ισχύει αυτό, θα αλλάξει κάτι μόλις επιστρέψετε; Βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε τον εαυτό σας για το ίδιο πρόβλημα. Από την άλλη, η απόφασή σου να φύγεις θα μπορούσε να είχε σχέση με τον μισθό. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι παραιτούνται για να πάνε σε μια πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά χωρίς να εξετάζουν το συνολικότερο πακέτο που αφήνουν πίσω.

3# Επέκτεινες το σύνολο των δεξιοτήτων σου; «Ο καλύτερος λόγος για να εκμεταλλευτείτε μια νέα ευκαιρία είναι να διευρύνετε τις γνώσεις σας και να μάθετε νέες δεξιότητες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε υψηλότερο τίτλο και να αυξήσετε τον μισθό σας. Δεν θέλεις να επιστρέψεις σε έναν ρόλο που σου φέρνει την ίδια αίσθηση όπως όταν έφυγες, ειδικά αν ένιωθες εγκλωβισμένος» λέει ο CEO.

4# Συμπαθούσες το αφεντικό σου; Ίσως το κομβικότερο. Τι σχέση είχες με τον εργοδότη σου; Σου έδινε ευκαιρίες να αναπτυχθείς; Ήταν καλή η καθημερινότητα σας; Αν δεν «κολλάγατε», δεν υπάρχει λόγος να ξανά συνεργαστείς μαζί του.

5# Νιώθεις ότι η επιστροφή είναι μία κακή ιδέα; Σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω, σε τι συμπέρασμα καταλήγεις; Θέλεις πραγματικά να επιστρέψεις στην προηγούμενη δουλειά σου; Αν νιώθεις ότι δεν είναι μια καλή ιδέα, τότε καλύτερα να αναζητήσεις μία άλλη επαγγελματική στέγη.

Έχοντας αυτό κατά νου, κάντε μια λίστα με τις εταιρείες στις οποίες θα θέλατε να εργαστείτε σε αυτό το στάδιο της επαγγελματικής σας ζωής. Ποιοι ρόλοι θα σου ταίριαζαν καλύτερα; Για τι είδους αφεντικό θέλετε να δουλέψετε; Στη συνέχεια, σκεφτείτε ποιος στο δίκτυό σας μπορεί ίσως να κάνει μια σύσταση στην Χ εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + twenty =