αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας CEO εξηγεί: «Αυτό είναι το καλύτερο βιογραφικό που έχω δει στην 20ετη καριέρα μου»

Ένας CEO εξηγεί: «Αυτό είναι το καλύτερο βιογραφικό που έχω δει στην 20ετη καριέρα μου»

«Έχω λάβει χιλιάδες βιογραφικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, και πιστέψτε με, τα έχω δει όλα: Πάρα πολύ μεγάλα, πολύ σύντομα, πολύ βαρετά, πάρα πολλά λάθη, πάρα πολύ δύσκολα για να τα διαβάσω, και κάθε layout που μπορείς να φανταστεί κανείς», κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο του στο CNBC, ο Gary Burnison. Είναι CEO της Korn Ferry, μιας εταιρίας παγκόσμιας εμβέλειας που βοηθά άλλες εταιρίες να προσλάβουν τα καλύτερα ταλέντα.

Όπως παραδέχεται ο CEO, το βιογραφικό δεν κάνει την διαφορά. Στην πραγματικότητα μετρά μόνο κατά 10% στο αν θα είσαι αυτός που θα λάβει την θέση. Αλλά ακριβώς επειδή έχει αυτή την άποψη, είναι δύσκολο να τον… εντυπωσιάσει ένα βιογραφικό. Κι όμως, πριν μερικά χρόνια είδε το καλύτερο βιογραφικό που έχει συναντήσει ποτέ, σε όλη την διάρκεια της 20ετης καριέρας του. Αυτό είχε 6 βασικά στοιχεία.

1# Εύκολο να διαβαστεί. Το εν λόγω βιογραφικό είχε αρκετό λευκό περιθώριο για να «αναπνέει». Είχε έκταση 2 σελίδων και οι γραμμές είχαν σωστή απόσταση μεταξύ τους. Τα ονόματα των εταιριών ήταν με έντονα γράμματα, και υπήρχαν bullets. Γενικά μπορούσες να το διαβάσεις με πολύ ευκολία.

2# Έλεγε μια ιστορία. Το βιογραφικό παρουσίαζε την επαγγελματική ιστορία του υποψηφίου. Χωρίς κενά. Με χρονολογική σειρά.

3# Ανέφερε τα αποτελέσματα, όχι τις αρμοδιότητες. Κανείς HR Manager δεν θέλει να χάσει χρόνο για να μάθει τις αρμοδιότητες των πρώην θέσεων σου. Αυτό που πρέπει να παραθέσεις είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα που έφερες.

4# Έλεγε την αλήθεια. Δεν υπήρχαν υπερβολές. Οι αριθμοί έμοιαζαν λογικοί. Και υπήρχε ενεργό link για το προφίλ του υποψηφίου, όπου μπορούσες να δεις και το portfolio του. Έτσι ο υποψήφιος φάνηκε αμέσως ως ένα τίμιο πρόσωπο.

5# Όχι κλισέ. Δεν υπήρχαν σε αυτό το βιογραφικό οι κλισέ φράσεις και λέξεις όπως «δημιουργικός» ή «πολύ επικοινωνιακός» ή «εστιασμένος στο αποτέλεσμα». Είναι λέξεις και εκφράσεις που έχει δει αμέτρητες φορές ένας HR Manager. Δεν κάνουν τη διαφορά.

6# Ήρθε μέσω σύστασης. ΟΚ, δεν έχουν όλοι κάποια επαφή μέσα στην εταιρία των ονείρων τους. Αν όμως ένα βιογραφικό έρθει με την σύσταση κάποιου καλού συναδέλφου, αποκτά ένα προβάδισμα. Αυτό έγινε και στην περίπτωση μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =