αρχικηVIRALΈνας ψυχολόγος εξηγεί: Τα 7 τοξικά σημάδια για να εντοπίσεις ένα άτομο που είναι…εθισμένο στο δράμα

Ένας ψυχολόγος εξηγεί: Τα 7 τοξικά σημάδια για να εντοπίσεις ένα άτομο που είναι…εθισμένο στο δράμα

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που φαίνεται συνεχώς να είναι μία… πηγή δράματος. Πάντα κάτι πάει στραβά στη ζωή του, για κάτι παραπονιέται, και συνήθως δεν κάνει τίποτα για να λύσει τα προβλήματα του.

Πως μπορείς να εντοπίσεις έγκαιρα ένα τέτοιο άτομο στον επαγγελματική ή προσωπικό κύκλο σου και να κρατήσεις αποστάσεις;

Ο ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Addicted to Drama: Healing Dependency on Crisis and Chaos in Yourself and Others μιλά στο CNBC και παραθέτει τα 7 σημάδια να εντοπίσεις ένα άτομο που είναι… εθισμένο στο δράμα.

1. Μια αίσθηση επείγοντος

Όταν δεν υπάρχει μια αδυσώπητη αίσθηση του επείγοντος, κάτι τους φαίνεται ότι πάει λάθος. Έτσι, για να ενισχύσουν το… επείγον, δημιουργούν μια ζωή που ξεχειλίζει από δεσμεύσεις, έργα και deadlines.

Ακόμη και οι πιο απλές εργασίες φαίνονται βαριές και επαχθείς.

2. Χρησιμοποιούν υπερβολικές εκφράσεις

Μπορεί να προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή σας προσθέτοντας υπερβολικές λέξεις και φράσεις ( π.χ. “εξαιρετικά κακό” έναντι “κακό”) ή μεταφορές. Για να δείξουν πόσο… άσχημα πάνε τα πράγματα.

Και για να βεβαιωθούν ότι προσέχετε, θα προσθέσουν δραματικές χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου.

3. Πρέπει να είναι το επίκεντρο της προσοχής

Τα άτομα με τάση προς το δράμα σπάνια μένουν στο παρασκήνιο ή στο περιθώριο. Ακόμη και όταν είναι σε θέση να καταστείλουν την επιθυμία τους να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, δεν διαρκεί για πολύ.

Το να βρίσκονται στη μέση μιας μεγαλύτερης δράσης τείνει να τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί.

4. Αναπαράγουν και ξαναδιηγούνται ιστορίες με περιττή ένταση

Η επανάληψη της ίδιας συναισθηματικής ιστορίας σε διαφορετικά ακροατήρια τους επιτρέπει να εκτονώνονται συνεχώς. Είναι επίσης σύνηθες να προσθέτουν παραλλαγές και στην αρχική περιγραφή.

5. Εστιάζουν στα αρνητικά ή θετικά στοιχεία της ζωής των άλλων ανθρώπων

Συχνά θα βρείτε ανθρώπους που είναι εθισμένοι στο δράμα να εστιάζουν σε αυτό που συμβαίνει στη ζωή των άλλων.

Σχολιάζουν τα αρνητικά αλλά και τα θετικά που συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους.

6. Οι άλλοι στον κύκλο τους έχουν ρόλο… κομπάρσου

Όπως οι πρωταγωνιστές κάθε παράστασης, χρειάζονται τη μονόδρομη αλληλεπίδραση με το κοινό. Θέλουν δίπλα τους ανθρώπους που να ασχολούνται συνεχώς με το δράμα.

Τους αρέσει επίσης να αναθέτουν ρόλους… στο υπόλοιπο καστ. Και αν οι φίλοι του καστ δεν που καλά τα λόγια, πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα.

7. Νιώθουν έλλειψη ελέγχου

Η αδυναμία τους να ελέγξουν (ή να προβλέψουν) τους εξωγενείς παράγοντες, τους οδηγεί στο να νιώθουν πανικόβλητοι, αβοήθητοι και θυματοποιημένοι. Αυτό είναι κάτι που όλοι μας βιώνουμε, αλλά είναι οξύ για όσους έχουν τάση προς το δράμα.

Ας πούμε ότι βγάζετε στη λάθος έξοδο από έναν αυτοκινητόδρομο. Για πολλούς ανθρώπους, είναι μια μικρή ταλαιπωρία ή λάθος. Αλλά για τον καταστροφολόγο της παρέας, είναι μια… άδικη καταστροφή που συνέβη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =