αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας χάρτης δείχνει την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι χώρες του κόσμου, 10 χρόνια μετά το κραχ του 2008

Ένας χάρτης δείχνει την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι χώρες του κόσμου, 10 χρόνια μετά το κραχ του 2008

Πέρασαν δέκα χρόνια από την οικονομική κρίση που τάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, άλλαξε πολιτικούς συσχετισμούς και ανέδειξε αδυναμίες της Δύσης που ποτέ ως τότες δεν είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης. Σήμερα, φαίνεται πως διαφαίνεται η ανάκαμψη. Σε άρθρο των New York Times, σημειώνεται πως για πρώτη φορά, όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη σημειώνουν ταυτόχρονα θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Από την μία η Αμερική, που έπειτα από κρατικές δαπάνες της προηγούμενης διοίκησης βλέπει την 9η χρονιά ανάπτυξης και από την άλλη η Ευρώπη που έπειτα από την κίνηση της ΕΚΤ να “κόψει” φτηνό χρήμα σημειώνει επιτέλους ανάκαμψη.

Το άρθρο παραθέτει χάρτη στον οποίο φαίνονται οι χώρες που παρουσιάζουν ανάπτυξη και για πρώτη φορά βλέπουμε την υφήλιο βαμμένη στα μπλε. Ωστόσο, η κατάσταση απέχει ακόμη πολύ από το να χαρακτηριστεί σταθερή, ενώ και οι πολιτικές αναταράξεις ανησυχούν τις αγορές. Πριν την μεγάλη κρίση του 2008, σημειώνεται στο άρθρο, η παγκόσμια οικονομία έτρεχε με ρυθμούς που ξεπερνούν “καθαρά” το 4%, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη θέλει τον ίδιο δείκτη να αγγίζει ασθμαίνοντας το 3.9%.

Στον χάρτη, φαίνεται η δυναμική της Ινδίας, που άγγιξε ανάπτυξη 6,3%, ενώ και η Τουρκία σημειώνει φέτος αύξηση της οικονομικής της δραστηριότητας κατά 4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας παραμένει χαμηλότερος από εκείνων της ΕΕ (1,5% και 2,2% αντίστοιχα). Τέλος μια ματιά στο χάρτη θα πείσει και τον πιο επιφυλακτικό πως οι αγορές της Ασίας συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομίας.

Με γαλάζιο, μπλε και σκούρο μπλε χρώμα οι χώρες που παρουσιάζουν ανάπτυξη/Με κίτρινο όσες βρίσκονται σε ύφεση.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 12 =